Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen salderen

UPDATE 29/02/2024 – Zonnepanelen gaan steeds langer mee. Ook de salderingsregeling in Nederland maakt van zonnepanelen een erg rendabele investering. Dankzij die regeling krijg je voor het terugleveren van groene stroom evenveel als je betaalt voor de stroom die je van het net neemt. Er was lang sprake van een definitieve afbouw van de salderingsregeling, maar dat wetsvoorstel werd onlangs weggestemd door de Eerste Kamer. Wat betekent dat precies?

Ga snel naar:
Zonnepanelen salderen: wat na het weggestemde wetsvoorstel?
Andere subsidies voor zonnepanelen
FAQ salderingsregeling zonnepanelen
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is salderen bij zonnepanelen?

Produceren je zonnepanelen overdag meer stroom dan je verbruikt? Dan lever je die overtollige stroom terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling krijg je evenveel voor teruggeleverde stroom als je betaalt voor je afgenomen stroom (incl. energiebelasting en andere heffingen). Kortom, je mag die teruggeleverde groene stroom ‘wegstrepen’ (salderen) tegen de afgenomen stroom.

LET OP: je kan niet méér salderen met je panelen dan je zelf verbruikt. Lever je meer stroom terug aan het net dan je afneemt? Dan krijg je voor dat teveel aan elektriciteit een terugleververgoeding van je energieleverancier. Die vergoeding ligt wel flink lager dan de prijs voor afgenomen stroom.

zonnepanelen salderen

 

Zonnepanelen salderen: wat na het weggestemde wetsvoorstel?

Zo goed als elke particuliere woning kan genieten van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Lange tijd was sprake van de afbouw van deze regeling, maar in februari 2024 veegde de Eerste Kamer dit wetsvoorstel finaal van tafel. Wat betekent dit precies voor huidige en nieuwe zonnepanelen eigenaars?

 

1. Afbouw salderingsregeling van tafel…

Er was al lang sprake van de afbouw van de salderingsregeling. Vanaf 2025 zou de vergoeding stapsgewijs dalen naar 0% zodat de overheid niet langer miljoenen aan belastinginkomsten zou mislopen. Recent stemde de Eerste Kamer dit gewijzigde wetsvoorstel echter finaal weg. Dat betekent dat je voorlopig nog volop van alle voordelen van deze regeling kan genieten.

Belangrijk: dit heeft niet alleen gevolgen voor de landelijke schatkist, maar ook de energieleveranciers maken zich op voor meer kosten. De kans bestaat dus dat deze bedrijven zonnepanelen-eigenaars extra terugleveringskosten zullen aanrekenen.

 

2. Voor (toekomstige) zonnepanelen eigenaars…

Goed nieuws voor al wie zonnepanelen heeft of nog twijfelt om de investering te maken. Dankzij de beslissing van de Eerste Kamer blijven zonnepanelen ook interessant voor je energierekening. Dankzij het salderen krijg je voor alle teruggeleverde stroom evenveel als je betaalt voor elektriciteit die je van het net neemt. Kortom, verbruik je op 1 jaar bv. 3.000 kWh aan stroom, maar lever je ook 3.000 kWh terug aan het net? Dan betaal je helemaal niks voor je elektriciteit!

Belangrijk: wil je volop genieten van deze regeling? Laat dan zo snel mogelijk zonnepanelen plaatsen! Dankzij de positieve beslissing heb je je investering nu in ongeveer 7 jaar volledig terugverdiend! Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

 

TIP: vraag advies op maat aan een zonnepanelen-installateur!

Hoeveel kan ik besparen met zonnepanelen? Hoe werkt die teruglevering van stroom van je zonnepanelen precies? En hoe kan je dat lagere tarief voor teruggeleverde, ongesaldeerde stroom zoveel mogelijk compenseren? Een erkende installateur beantwoordt graag al je vragen over het salderen met je huidige of toekomstige zonnepanelen-installatie.

Gratis advies op maat? Neem vrijblijvend contact op met verschillende erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Andere subsidies voor zonnepanelen

Je kan de kosten voor je investering in zonnepanelen niet enkel drukken met de salderingsregeling. Naast dat salderen kan je ook nog genieten van de volgende subsidies en financiële voordelen voor zonnepanelen:

 

1. Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Met de Energiebespaarlening kan je als particulier goedkoop geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen. Het gaat om een bedrag van 1.000 tot 27.000 euro, met een looptijd tussen de 7 en 20 jaar (afhankelijk van het geleende bedrag). Bij een Zeer Energiezuinig pakket (ZEP) gaat het om maximaal € 54.000 en bij een Nul op de Meter-woning om
€ 71.000. De voordelige rentevoet blijft gelijk tijdens de volledige looptijd.

Belangrijk: je mag 100% van het geleende bedrag gebruiken om te investeren in zonnepanelen. Je hoeft dus niet noodzakelijk nog te investeren in een andere maatregel.

 

2. Teruggave btw voor zonnepanelen

Tot en met eind 2022 betaalde je 21% btw op de materiaal- en de arbeidskosten voor zonnepanelen. Dit bedrag kon je terugvragen aan de Belastingdienst via de kleine ondernemersregeling (KOR). Het ging destijds om een bedrag van 700 à 1.000 euro voor een middelgroot gezin.

Sinds 1 januari 2023 geldt het nultarief op zonnepanelen. Dat wil zeggen dat de btw nu 0% bedraagt. Plaats je zonnepanelen op je woning of op een bijgebouw? Dan hoef je de btw vanaf nu dus niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt je behoorlijk wat tijd en moeite!

 

3. Lokale subsidies voor zonnepanelen

Bepaalde gemeentes en provincies bieden ook subsidies en financiële voordelen aan voor de plaatsing van zonnepanelen. Het gaat bv. om de Duurzaamheidslening waarmee je bij je gemeente goedkoop geld kan lenen om zonnepanelen te kopen. Met de Stimuleringsregeling kan je dan weer in sommige gemeentes de plaatsing van zonnepanelen goedkoop financieren.

Belangrijk: de voorwaarden en bedragen van deze lokale subsidies variëren van gemeente tot gemeente. Wil je investeren in zonnepanelen? Doe dan dus eerst navraag bij jouw gemeente. Je kan ook advies op maat vragen aan een erkende installateur actief in je buurt.

 

salderingsregeling zonnepanelen

 

FAQ salderingsregeling zonnepanelen

Heb je nog vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen? Of over het terugleveren van stroom? Dan kan je voor advies op maat terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Heb ik een slimme energiemeter nodig nu de afbouw niet doorgaat?
    Ja. Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een slimme meter in huis te hebben als je zonnepanelen hebt. Plaats je een pv-installatie? Dan krijg je automatisch zo’n meter met een dubbel telwerk aangeboden. Je kan er in dit geval wel voor kiezen om je slimme meter administratief uit te schakelen. Zo kan de netbeheerder de meterstanden niet op afstand uitlezen. In dit geval krijg je geen tweemaandelijks overzicht van je verbruik doorgestuurd en ben je verplicht om zelf de meterstanden door te geven.


  • Hoeveel bedraagt de terugleververgoeding van mijn energieleverancier?

    Je krijgt een terugleververgoeding per kilowattuur als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt. Die vergoeding verschilt van energiebedrijf tot energiebedrijf. Momenteel schommelt de terugleververgoeding tussen de 3 en 12 eurocent per kWh. Je doet er dus goed aan om de vergoedingen van verschillende leveranciers naast elkaar te leggen en de meest voordelige keuze te maken.

    LET OP: sowieso zal de terugleververgoeding aanzienlijk lager liggen dan de prijs die je betaalt voor de elektriciteit die je van het net neemt. Dat tarief bedraagt momenteel ongeveer zo’n 7 à 10 eurocent per Kwh.



  • Waarom zou de salderingsregeling voor zonnepanelen verdwijnen?

    De voornaamste motivatie voor de afbouw van de salderingsregeling is dat we bewuster moeten leren omspringen met ons stroomverbruik. Het is belangrijk dat zonnepanelen-eigenaars hun opgewekte zonne-energie meer verbruiken. Zo komen de elektriciteitsnetten minder onder druk te staan. Kortom, deze afbouw moet ons stimuleren om onze zelfconsumptie van zonne-energie op te drijven.

    TIP: wil je weten hoe jij meer zelfgeproduceerde zonne-energie kan verbruiken? Vraag dan gratis advies op maat aan een erkende zonnepanelen-expert actief in je buurt.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs