Zonne-paneel.net
Onafhankelijke informatiebron over zonnepanelen in België en Nederland.
Vergelijk meer dan 1350+ erkende installateurs online!
header image
Zonne-paneel.net

Zonnepanelen salderen

Zonnepanelen gaan steeds langer mee. Ook de salderingsregeling in Nederland maakt van zonnepanelen een erg rendabele investering. Dankzij die regeling krijg je voor het terugleveren van groene stroom evenveel als je betaalt voor de stroom die je van het net neemt. Hoe zit het met de afbouw van die salderingsregeling? En wat met salderen na 2023? Op welke andere zonnepanelen subsidies kan je rekenen? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Zonnepanelen salderen voor en na 2023
Wat na de salderingsregeling?
Andere subsidies voor zonnepanelen
FAQ salderingsregeling zonnepanelen
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is salderen bij zonnepanelen?

Produceren je zonnepanelen overdag meer stroom dan je verbruikt? Dan lever je die overtollige stroom terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling krijg je evenveel voor teruggeleverde stroom als je betaalt voor je afgenomen stroom (incl. energiebelasting en andere heffingen). Kortom, je mag die teruggeleverde groene stroom ‘wegstrepen’ (salderen) tegen de afgenomen stroom.

LET OP: je kan niet méér salderen met je panelen dan je zelf verbruikt. Lever je meer stroom terug aan het net dan je afneemt? Dan krijg je voor dat teveel aan elektriciteit een terugleververgoeding van je energieleverancier. Die vergoeding ligt wel flink lager dan de prijs voor afgenomen stroom.

zonnepanelen salderen

 

Zonnepanelen salderen voor en na 2023

Zo goed als elke particuliere woning kan genieten van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De Nederlandse overheid heeft wel beslist om over te gaan tot de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023. Hoe zit het dan met dat salderen voor en na 2023? We zetten het kort op een rij:

 

1. Salderen met zonnepanelen voor 2023

Tot en met 31 december 2022 kan je erg voordelig stroom van je zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dankzij de saldering met je zonnepanelen krijg je voor die teruggeleverde stroom evenveel als je betaalt voor elektriciteit die je van het net neemt. Kortom, verbruik je op 1 jaar bv. 3.000 kWh aan stroom, maar lever je ook 3.000 kWh terug aan het net? Dan betaal je helemaal niks voor je elektriciteit!

BELANGRIJK: wil je nog volop genieten van 100% salderen met je zonnepanelen? Dan laat je het best zo snel mogelijk zonnepanelen plaatsen. Door de stijgende energieprijzen is zo’n installatie bovendien interessanter dan ooit. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

 

2. Salderen met zonnepanelen na 2023

Kan je nog salderen na 2023? Absoluut, maar vanaf 1 januari 2023 zal je elk jaar iets minder teruggeleverde stroom mogen ‘wegstrepen’ tegen je afgenomen stroom. Het gaat om een jaarlijkse daling van 9%. In 2023 mag je dus nog 91% teruggeleverde stroom salderen, in 2024 nog 82%, enz. Uiteindelijk verdwijnt de salderingsregeling voor zonnepanelen helemaal in 2031.

En hoe zit het met mijn ongesaldeerde stroom? Daarvoor krijg je een terugleververgoeding van je energiebedrijf. Let wel: die vergoeding ligt lager dan het tarief dat je betaalt voor de stroom die je van het neemt. Dat heeft te maken met het grote aandeel aan energiebelasting en andere heffingen op elektriciteit.

 

TIP: vraag advies op maat aan een zonnepanelen-installateur!

Wat is de invloed van de afbouw van de salderingsregeling op de terugverdientijd voor zonnepanelen? Hoe werkt die teruglevering van stroom van je zonnepanelen precies? En hoe kan je dat lagere tarief voor teruggeleverde, ongesaldeerde stroom zoveel mogelijk compenseren? Een erkende installateur beantwoordt graag al je vragen over het salderen met je huidige of toekomstige zonnepanelen-installatie.

Gratis advies op maat? Neem vrijblijvend contact op met verschillende erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Zijn zonnepanelen nog rendabel na de salderingsregeling?

Ook na 2023 kan je nog genieten van de voordelige salderingsregeling. Al ligt de hoeveelheid stroom die je kan salderen met je zonnepanelen vanaf dan jaarlijks 9% lager. Maar ook als de salderingsregeling verdwijnt in 2031, blijven zonnepanelen een rendabele investering. Het komt er vooral op aan om meer zelfgeproduceerde groene stroom te verbruiken. Zo moet je minder stroom afnemen tegen een hoger tarief. Enkele tips:

 • Gebruik je wasmachine, vaatwasser, … zoveel mogelijk overdag. Zo gebruiken ze groene zonnestroom in plaats van elektriciteit van het net. Er komen steeds meer toestellen op de markt met een timer of een bediening via een app.
 • Werk je thuis? Zet dan je droger aan als de zon schijnt. Ook koken kan je eventueel ’s middags doen. Zo vermijd je dat je extra stroom van het net moet halen in de avond.
 • Heb je een elektrische auto? Laad die dan overdag op als je thuis bent!
 • Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die overdag je sanitair water opwarmt met een tijdschakelaar.

 

BELANGRIJK: kies voor een thuisbatterij voor zonnepanelen!

Wil je efficiënt je zelfconsumptie van je groene stroom verhogen? Investeer dan in een thuisbatterij voor je zonnepanelen. Die slaat je overtollige stroom  overdag op, waardoor je ook ’s avonds en ’s nachts kan genieten van gratis elektriciteit. Zo ben je nog onafhankelijker van het elektriciteitsnet, spaar je nog meer stroomkosten uit, heb je een back-upsysteem tijdens storingen of pannes, …

Interesse in een thuisaccu? Vraag dan naar de mogelijkheden bij een erkende installateur actief in je buurt. Die geeft je graag advies op maat en helpt je bij het kiezen van een thuisaccu op maat van je zonnepanelen-installatie. Start je aanvraag hier.

 

Andere subsidies voor zonnepanelen

Je kan de kosten voor je investering in zonnepanelen niet enkel drukken met de salderingsregeling. Naast dat salderen kan je ook nog genieten van de volgende subsidies en financiële voordelen voor zonnepanelen:

 

1. Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Met de Energiebespaarlening kan je als particulier goedkoop geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen. Het gaat om een bedrag van 2.500 tot 25.000 euro, met een looptijd tussen de 7 en 20 jaar (afhankelijk van het geleende bedrag). De voordelige rentevoet blijft gelijk tijdens de volledige looptijd.

Belangrijk: je mag max. 75% van het geleende bedrag gebruiken om zonnepanelen te kopen. De overige 25% moet je besteden aan een andere duurzame maatregel, bv. het isoleren van je woning, een warmtepomp, …

 

2. Teruggave btw voor zonnepanelen

Zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten voor zonnepanelen betaal je 21% btw. Goed nieuws, je kan die btw wel volledig terugvragen aan de Belastingdienst via de kleine ondernemersregeling (KOR). Die beschouwt particulieren met zonnepanelen namelijk als kleine ondernemers. Voor een gemiddeld gezin gaat het om een bedrag van 700 à 1.000 euro.

Belangrijk: je kan de btw pas terugvragen als je zonnepanelen geplaatst zijn door een erkende installateur. Die adviseert je over de beste installatie op jouw maat en zorgt met een correcte plaatsing voor een optimaal rendement. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere experts actief in je buurt.

 

3. Lokale subsidies voor zonnepanelen

Bepaalde gemeentes en provincies bieden ook subsidies en financiële voordelen aan voor de plaatsing van zonnepanelen. Het gaat bv. om de Duurzaamheidslening waarmee je bij je gemeente goedkoop geld kan lenen om zonnepanelen te kopen. Met de Stimuleringsregeling kan je dan weer in sommige gemeentes de plaatsing van zonnepanelen goedkoop financieren.

Belangrijk: de voorwaarden en bedragen van deze lokale subsidies variëren van gemeente tot gemeente. Wil je investeren in zonnepanelen? Doe dan dus eerst navraag bij jouw gemeente. Je kan ook advies op maat vragen aan een erkende installateur actief in je buurt.

 

salderingsregeling zonnepanelen

 

FAQ salderingsregeling zonnepanelen

Heb je nog vragen over de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen? Of over het terugleveren van stroom? Dan kan je voor advies op maat terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Wat doet de afbouw van salderen met de terugverdientijd van zonnepanelen?

   Laat je vandaag zonnepanelen plaatsen? Dan bedraagt de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Door de afgebouwde salderingsregeling zal die terugverdientijd een beetje oplopen, maar het verschil is verwaarloosbaar. Zelfs in 2030 zal die terugverdientijd nog altijd slechts gemiddeld 9 jaar bedragen. Kortom, zonnepanelen plaatsen blijft een uitstekende investering, ondanks het lagere percentage stroom dat je in de toekomst kan salderen. Zeker als je weet dat zonnepanelen makkelijk 25 à 40 jaar meegaan.

   De terugverdientijd van jouw zonnepanelen berekenen? Contacteer dan een installateur actief in je buurt.  • Heb ik een slimme energiemeter nodig door de afgebouwde salderingsregeling?
   Voor het afbouwen van het salderen tot 2031 is het inderdaad noodzakelijk dat je beschikt over een slimme meter. Die kan de levering en de teruglevering van elektriciteit afzonderlijk meten. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. De netbeheerders zullen voor die datum alle resterende kleinverbruikers zo’n meter aanbieden. Volgens het laatste wetsvoorstel van de Nederlandse overheid zal je die installatie niet meer kunnen weigeren.


  • Hoeveel bedraagt de terugleververgoeding van mijn energieleverancier?

   Die vergoeding verschilt van energiebedrijf tot energiebedrijf. Momenteel schommelt de terugleververgoeding tussen de 3 en 12 eurocent per kWh. Je doet er dus goed aan om de vergoedingen van verschillende leveranciers naast elkaar te leggen en de meest voordelige keuze te maken.

   LET OP: sowieso zal de terugleververgoeding aanzienlijk lager liggen dan de prijs die je betaalt voor de elektriciteit die je van het net neemt. Dat tarief bedraagt momenteel ongeveer 22 eurocent per Kwh.  • Waarom verdwijnt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

   De afbouw van het salderen met zonnepanelen moet ons bewuster doen omspringen met ons stroomverbruik. Het is belangrijk dat zonnepanelen-eigenaars hun opgewekte zonne-energie meer verbruiken. Zo komen de elektriciteitsnetten minder onder druk te staan. Kortom, deze afbouw moet ons stimuleren om onze zelfconsumptie van zonne-energie op te drijven.

   TIP: wil je weten hoe jij meer zelfgeproduceerde zonne-energie kan verbruiken? Vraag dan gratis advies op maat aan een erkende zonnepanelen-expert actief in je buurt.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs