Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Omvormer zonnepanelen: soorten & advies

In een systeem met zonnepanelen vervult de omvormer een belangrijke functie. Welke functie dat is en welke soorten omvormers voor zonnepanelen er zijn lees je in dit artikel.

 

Belang van een omvormer voor zonnepanelen

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, vergelijkbaar met de stroom die uit een batterij komt. De stroom uit het stopcontact is echter wisselstroom (230 Volt). De omvormer, ook wel inverter genoemd, zet gelijkstroom om in wisselstroom en zorgt ervoor dat deze energie in huis benut kan worden. Tevens zorgt de omvormer ervoor dat het overschot aan energie op efficiënte wijze terug gegeven kan worden aan het elektriciteitsnetwerk. Het apparaat monitort tevens spannings- en frequentieverschillen in het netwerk en zorgt ervoor dat de energie op veilige manier geproduceerd wordt.

voorbeeld van omvormer zonnepanelen

 

Soorten omvormers voor zonnepanelen

Het proces van zonnepanelen kopen, gaat ook altijd gepaard met het zoeken van de juiste omvormer. Er zijn ruwweg drie verschillende typen omvormers op de markt. String omvormers, micro omvormers, en power optimizers. Welke type je nodig hebt hangt af van: het soort zonnepanelen, de oriëntatie van de panelen, de hoeveelheid schaduw en de hellingshoek van het dak. In de meeste gevallen kun je volstaan met een enkele string omvormer maar wanneer er sprake is van schaduw kun je beter kiezen voor een systeem met micro omvormers of power optimizers.

 

1. String omvormer

String omvormers worden vaak toegepast in situaties waarbij alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en waarbij er geen sprake is van schaduw. Alle panelen worden dan in één of meerdere strings (serie van panelen) aangesloten op een centrale omvormer. Bij schaduw op één of meerdere panelen is een string omvormer minder geschikt omdat de stroomproductie van de totale string negatief beïnvloed wordt door één paneel dat minder presteert.

Bekende merken: SMA, Growatt, Huawei, Steca, Mastervolt

 

2. Micro omvormer

Micro omvormers worden meestal ingezet in situaties waarbij er sprake is van schaduw of wanneer de zonnepanelen in verschillende positie staan. Per één of twee zonnepanelen wordt er dan één micro omvormer gemonteerd zodat elk paneel afzonderlijk het beste kan presteren. Bij een systeem met meerdere micro omvormers heb je dus geen centrale omvormer in huis nodig. Dit systeem is wel duurder in aanschaf dan een enkele string omvormer.

Bekende merken: ABB, Emphase energy, SMA

 

3. Optimizer systeem

Een optimizer systeem lijkt erg op een systeem met micro omvormers. Elk paneel krijgt een eigen optimizer (MPP tracker) die zorg draagt voor de meest optimale stroomproductie. De stroom wordt echter niet omgezet in wisselstroom waardoor er in huis nog steeds een centrale omvormer nodig is. Deze omvormer hoeft niet meer te beschikken over een MPP tracker aangezien de optimizer zelf in feite een MPP tracker is.

Bekende merken: Solaredge

 

Monitoring van de elektriciteitsopbrengst

Wanneer je zonnepanelen gaat gebruiken dan wil je natuurlijk weten hoeveel elektriciteit er geproduceerd wordt en wat de opbrengst hiervan is. Tegenwoordig zie je steeds meer omvormers die je via het thuisnetwerk (Wifi/Ethernet) kunt monitoren. Je kunt dan via een app met je smartphone, tablet of laptop alle gegevens nazien en precies aflezen hoeveel energie er geproduceerd wordt. Op de omvormer zelf zit meestal ook een display waarop de belangrijkste gebruikersgegevens af te lezen zijn.

 

installatie van omvormer zonnepanelen

 

Levensduur

Aangezien de elektrische componenten (denk aan de condensatoren) van een omvormer continue zwaar werk moeten leveren en onderhevig zijn aan slijtage heeft een omvormer niet het eeuwige leven. Afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat moet je denken aan een levensduur tussen acht en twaalf jaar. Bij gebruik van een systeem met zonnepanelen zul je dus naar alle waarschijnlijkheid minimaal één keer de omvormer moeten verwisselen.

 

Prijs omvormer zonnepanelen

Een gemiddelde omvormer voor zonnepanelen (2000-3000 Wp) kost 700 tot 900 euro. Benieuwd naar de prijs van de installatie van zonnepanelen (inclusief omvormers)?
Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan.

 

Belangrijke punten

Als je van plan bent om omvormers voor zonnepanelen aan te kopen, let je best op een aantal zaken. De hoveelheid MPP trackers is van belang, alsook het juiste vermogen. Tenslotte is een omvormer een belangrijke component voor de correcte werking van zonnepanelen.

 

Het juiste vermogen

Bij het bepalen van het vermogen van de omvormer kun je uitgaan van een wattage dat maximaal 20% lager of 10% hoger ligt dan het totaal aantal Wattpiek van de panelen. De reden hiervan is dat zon niet altijd even uitbundig schijnt en dat de zonnepanelen dus niet continu op vol vermogen elektriciteit produceren. Met een omvormer van 2600 Watt kun je dus een installatie van 3000 Watt aansturen. Bij het berekenen van het vermogen zal een installateur overigens niet alleen letten op het vermogen van de panelen maar ook op de hellingshoek van het dak en de oriëntatie van de panelen.

 

uittesten omvormer zonnepanelen

 

Hoeveelheid MPP trackers

Een MPP tracker (Maximum Power Point) is een elektronisch component dat zorg draagt voor een efficiënte elektriciteitsproductie. Elke omvormer beschikt over minimaal één MPP. Indien je zonnepanelen hebt die niet alle evenveel zon ontvangen dan heb je een omvormer nodig met meerdere MPP trackers. Zo kun je één of meerdere panelen op een tracker aansluiten en kan de energieproductie optimaal verlopen, ook al liggen bepaalde panelen gedeeltelijk in de schaduw.

In de volgende situatie heb je een omvormer met meerdere MPP trackers nodig
• Bij een systeem waarbij er sprake is van schaduw op één of meerdere panelen.
• Als de oriëntatie van de afzonderlijke panelen verschillend is.
• Bij een systeem met verschillende soorten panelen.

 

Geluidsproductie

Een omvormer produceert altijd een bepaalde hoeveelheid geluid. Meestal gaat het om een lichte zoemtoon die overdag constant hoorbaar is. Het is daarom aan te raden om een omvormer zo ver mogelijk uit de buurt van bewoonbare ruimtes te plaatsen. De mate van geluidsproductie is geheel afhankelijk van het type omvormer en het merk. Sommige apparaten hoor je nauwelijks, andere produceren door de aanwezigheid van een interne ventilator een geluid dat als hinderlijk ervaren kan worden. Geluidsoverlast is overigens subjectief en wat de één als storend ervaart, vindt de ander juist weer niet hinderlijk. Het aantal decibels dat een omvormer produceert is altijd terug te lezen in de specificaties van de fabrikant.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs