Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afmetingen zonnepanelen

Via een goed uitgewerkt legplan is het belangrijk om te bepalen wat de ideale afmetingen zijn voor jouw type dak. Ook bepaalt het energieverbruik hoeveel panelen er uiteindelijk op je dak komen te liggen. De afmetingen van zonnepanelen spelen een belangrijke rol, maar het vermogen is eigenlijk nog belangrijker. Hier vind je een overzicht van de standaardafmetingen van zonnepanelen en andere factoren waarmee je best rekening houdt.

Ga snel naar:  oppervlakte berekenenlegplanno-gozonepraktische tipsofferte aanvragen

 

Standaardafmetingen zonnepanelen

In vaktermen wordt er gesproken van kleine, normale en grote zonnepanelen. Hoe groter de afmetingen van de zonnepanelen, hoe hoger het vermogen. Het vermogen van zonnepanelen wordt omschreven via een Wp-waarde (Wattpiek).

Afmetingen (m)Vermogen (Wp)
Klein1,58 x 0,81190 - 215
Normaal1,65 x 1,00245 - 270
Groot2,00 x 1,00270 - 300

Benieuwd welke afmetingen geschikt zijn voor jouw dak? Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onze gratis offertedienst. Een ervaren installateur helpt je verder met deskundig advies en het bepalen van de geschikte afmetingen voor jouw dak.

 

Afmetingen zonnepanelen per dak

De afmeting van de zonnepanelen bepaalt het aantal panelen op je dak. Daarnaast hangt het aantal ook af van het type van je dak.

 

Schuin dak

Bij een schuin dak zorgen schoorstenen of dakkapellen voor mogelijke obstakels. Zo beïnvloeden ze niet enkel de afmetingen en het aantal zonnepanelen op je dak, maar houden ze ook een deel van de lichtinval tegen. Los van de obstakels is het mogelijk om de volledige oppervlakte van een schuin dak te benutten. Hou er wel rekening mee dat de lichtinval optimaal is langs de zuiderkant van het dak.

 

Plat dak

Voor een plat dak worden zonnepanelen in een hellingshoek geplaatst. Hierdoor is de afstand tussen de zonnepanelen groter zodat ze niet in elkaars schaduw komen te liggen. Hoe groter de hellingshoek, hoe verder de panelen dus uit elkaar liggen. Reken voor een paneel van 1,5 m² een oppervlakte van 2,5 m². Meer info over zonnepanelen op een plat dak vind je hier.

 

Klein dak

Ook op een klein dak kan je zonnepanelen plaatsen. Er zijn hogerendementspanelen waardoor je nog steeds genoeg energie opwekt zonder een groot aantal zonnepanelen.

 

Hoe bereken ik het benodigde dakoppervlak?

Gemiddeld neemt een zonnepaneel 1,5 m² in beslag. De oppervlakte bepalen doe je met een eenvoudige formule: aantal zonnepanelen x 1,5.

Voor een gemiddeld huishouden is er een totaal van 16 panelen nodig. Hiervoor heb je dus een dakoppervlakte van 24 m² (16 x 1,5) nodig. Heb je een kleiner dak? Kies dan voor kleine zonnepanelen met een hoger rendement. Deze zijn wel duurder in aanschaf maar je bespaart op termijn alsnog flink op je energiefactuur.

Bereken hier hoeveel jouw zonnepanelen opbrengen.

 

Legplan voor afmetingen zonnepanelen

Met een legplan worden de juiste afmetingen en het aantal zonnepanelen bepaald. Het plan is een cruciale voorbereiding en illustreert hoe de zonnepanelen op je dak komen te liggen. Een vakman maakt probleemloos een legplan op voor alle soorten daken en situaties. Ontvang advies op maat voor jouw dak bij erkende installateurs in je buurt via onze gratis offertedienst.

 

De no-gozone

Met de no-gozone wordt de afstand tussen de zonnepanelen en de rand van het dak bedoeld. Rukwinden zijn langs de randen van je dak namelijk het sterkst. Hierdoor worden panelen mogelijk van het dak los geblazen. Daarom wordt een afstand voorzien van 20 cm bij schuine daken. Bij een plat dak is de no-gozone gelijk aan de hoogte van de panelen. Voor panelen van bijvoorbeeld 50 cm hoog wordt er dus een afstand van 50 cm voorzien.

 

Praktische tips

Hier zijn enkele praktische tips wanneer je zonnepanelen overweegt.

 

Puzzelen met zonnepanelen?

Het is niet zo dat je verschillende afmetingen van zonnepanelen door elkaar kan plaatsen. Bij voorkeur hebben de panelen allemaal dezelfde grootte met hetzelfde vermogen. In andere gevallen bepaalt het kleinste zonnepaneel de totale opbrengst omdat zonnepanelen in serie worden geschakeld.

 

Groter is niet altijd beter

Laat je niet misleiden door de grootte van de dakpanelen. Het is niet altijd zo dat een groter paneel meer energie opwekt. Daarom is het belangrijk om na te gaan hoeveel Wattpiek een paneel heeft. Dit bepaalt hoeveel energie het paneel uiteindelijk opwekt.

 

Zonnepanelen voor een gemiddeld gezin

Een gemiddeld gezin van vier personen heeft ongeveer 4.700 Wattpiek nodig per jaar. Dat komt neer op 18 zonnepanelen met een standaardgrootte, 23 kleine zonnepanelen en 16 grote panelen.

 

zonnepanelen afmetingen

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs