Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen maken het mogelijk om te besparen op je energiefactuur. Er zijn echter verschillende factoren die daarop een invloed hebben. De opbrengst van zonnepanelen berekenen is dan ook een belangrijke stap bij het bepalen of een installatie al dan niet een nuttige investering is. Lees er alles over in dit artikel.

 

Opbrengst zonnepanelen berekenen Gemiddelde opbrengst zonnepanelen berekenen (kWh)

Terwijl het nominale vermogen van zonnepanelen uitgedrukt wordt in WP (Wattpeak), wordt de verwachte opbrengst van zonnepanelen uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Je dient daarbij ook rekening te houden met het feit dat zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit benutten.

Stel, je hebt een systeem van zonnepanelen met een totaal vermogen van 3.000 WP, dan leveren zij per jaar zo’n 2.550 kWh op (3.000 x 0,85). Als je er rekening mee houdt dat een gemiddeld gezin ongeveer 3.000 tot 4.000 kWh op jaarbasis verbruikt, kan je concluderen dat de zonnepanelen voor een groot aandeel van dat totaal zorgen.

 

Besparing zonnepanelen berekenen (€)

Gekeken naar het bovenstaande voorbeeld en bij een energieprijs van €0,25, is dit je besparing per jaar: 2.550 x 0,25 = €637,5. Het kan dat de opbrengst die u maakt per jaar verschilt. Dat kan doordat energieprijzen het ene jaar sneller stijgen dan het andere jaar.

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Afhankelijk van de kostprijs van je zonnepanelen kan je op basis hiervan de terugverdientijd van je investering berekenen.

Zelden wekken zonnepanelen voldoende energie op om het gehele huishouden van energie te voorzien. In de meeste gevallen zullen de zonnepanelen gebruikt moeten worden in combinatie met andere energievoorzieningen.

 

Scherp verlaagde prijzen en een verbeterd rendement maken zonnepanelen nog steeds een slimme investering waarmee je heel wat kan besparen op je energiefactuur.
✓ Vraag hier vrijblijvend een offerte op maat bij erkende installateurs. 

 

 

 

Wat leveren zonnepanelen op? Factoren van invloed

Het voorbeeld hierboven maakt duidelijk dat het vermogen van de zonnepanelen de belangrijkste factor van invloed is op de opbrengst ervan. Natuurlijk zijn er ook andere factoren die een rol spelen.

Zo zijn niet alleen het aantal zonnepanelen en hun grootte van belang, maar heeft ook de locatie een invloed op het rendement van zonnepanelen. Zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn zullen meer zon opvangen en bijgevolg ook meer energie opwekken dan panelen die in een andere richting staan. Ook de hellingshoek is van belang. Een hellingshoek van 30 tot 40 graden, zoals dat meestal het geval is bij schuine daken, is daarbij ideaal. Zo niet, moet je rekenen op een lagere energieopbrengst van gemiddeld 10% en dus ook een langere terugverdientijd.

Zonnepanelen leveren ook rendement op wanneer er geen zonlicht is. Hoewel daglicht dus voldoende is, zal het rendement op een zonnige dag toch hoger zijn dan op een kille winterdag. Het rendement van een zonnepaneel kan bovendien negatief worden beïnvloed door schaduwen. Denk maar aan de schaduw van een lantaarnpaal, boom, … Ook temperaturen zijn van invloed. Zo leveren zonnepanelen meer op bij lagere temperaturen. Dat heeft te maken met de geleidingscapaciteit van de zonnecellen. De ideale temperatuur bedraagt 25°C.

Een andere factor van invloed is het soort zonnepanelen. Met monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen kan je de meeste energie opwekken. Daarbij zijn monokristallijn panelen duurder in aanschaf, terwijl ze wel een hoger rendement per m² bieden dan polykristallijn panelen.

 

 

Conclusie: Zijn zonnepanelen een goede investering?

Hoewel je het na een tijd wel kan terugverdienen, is de aanschaf van zonnepanelen een vrij dure investering. Dat maakt dat de meningen verdeeld zijn.

Om tot het juiste besluit te komen dien je verschillende factoren in achting te nemen, factoren die op voorhand relatief goed in te schatten zijn. Het is dus aan uzelf om op vooraf goed ‘de rekening’ te maken en op basis daarvan te beslissen.

Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat zonnepanelen een gemiddelde levensduur hebben van 25 jaar. Verschillende factoren zoals het rendement van de zonnepanelen, je eigen energieverbruik, … (zie hierboven) zullen bepalen of je de investering binnen die periode kan terugverdienen en dus winst zal maken.

TIP: Schakel de hulp in van een professional. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om je het juiste advies te geven. Zo kan je een accuraat en reëel beeld scheppen van de kosten en opbrengsten die je zal maken. 
✓ Vraag hier gratis advies en prijzen op maat bij erkende installateurs. 

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs