Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen op uitbouw

Heb je een uitbouw of aanbouw aan je woning? Dan is het perfect mogelijk om op het dak zonnepanelen te plaatsen. Zo kan je extra groene stroom opwekken of het dak van je vaste woning vrij houden. Maar hoeveel zonnepanelen plaats je nu best? Wat kosten zonnepanelen? Waarop moet je letten wanneer je zonnepanelen op je uitbouw laat plaatsen? En waarom schakel je hiervoor best een erkende installateur in? Lees het hier.

Ga snel naar:
Hoeveel zonnepanelen op uitbouw leggen?
Prijs zonnepanelen op uitbouw
Aandachtspunten bij de plaatsing
Waarom installateur inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Kan je zonnepanelen op een uitbouw plaatsen?

Naast je vaste woning kan je ook perfect zonnepanelen laten plaatsen op je uitbouw of aanbouw. Dat is een goed idee wanneer je bv. geen ruimte meer hebt op het dak van je woning, wanneer het dak van je uitbouw een betere oriëntatie en hellingsgraad heeft of wanneer je om esthetische redenen liever geen zonnepanelen plaatst op je woning. Zo kan je zonnepanelen laten plaatsen op:

 • Tuinhuis
 • Overkapping
 • Schuur
 • Carport
 • Poolhouse

Zonnepanelen op je uitbouw laten plaatsen? Dan schakel je best een erkende installateur in. Deze kan je adviseren over de meest geschikte installatie en weet hoe hij deze correct kan plaatsen voor een optimaal rendement. Vind een betrouwbare installateur in jouw regio.

zonnepanelen op een uitbouw

 

Hoeveel zonnepanelen op uitbouw plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen je nu best op je uitbouw laat plaatsen, hangt van verschillende factoren af. We sommen enkele factoren op die bepalen wat het meest geschikte aantal panelen is voor je uitbouw:

 

FACTOR 1: stroomverbruik

De belangrijkste factor om te berekenen hoeveel zonnepanelen je best laat installeren is je stroomverbruik. Jaarlijks verbruikt een gemiddeld persoon ongeveer 1.000 kWh aan stroom. Hoe meer mensen in je huishouden, hoe hoger het verbruik. En hoe hoger je verbruik, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt.

 

FACTOR 2: vermogen zonnepanelen

Een tweede bepalende factor voor het benodigde aantal zonnepanelen is het vermogen van je panelen. Daarvoor is het belangrijk om het piekvermogen van je zonnepanelen te kennen. Het piekvermogen is de hoeveelheid stroom dat een zonnepaneel kan opwekken in ideale omstandigheden. Zonnepanelen leveren in realiteit gemiddeld 85% van hun piekvermogen op. Als je je stroomverbruik per jaar deelt door die 85%, ken je het vereiste vermogen van je installatie. Als je dat vereiste vermogen dan deelt door het vermogen per zonnepaneel, kan je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

 

FACTOR 3: beschikbare ruimte

Naast de berekening van het aantal zonnepanelen op basis van de stroom die je verbruikt, is natuurlijk ook de beschikbare ruimte belangrijk. Als je op het dak van je uitbouw niet veel plaats hebt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen met een hoger piekvermogen. Zo kan je tegemoet komen aan je stroomverbruik met minder zonnepanelen.

 

Laat het aantal zonnepanelen berekenen door een installateur!

Een installateur kan op basis van jouw stroomverbruik berekenen hoeveel zonnepanelen je nu precies nodig hebt en wat het geschikte vermogen is van je zonnepanelen. Daarbij houdt deze rekening met de beschikbare ruimte op je uitbouw, de oriëntatie en hellingsgraad van het dak… Zo ben jij zeker dat je de meest geschikte zonnepanelen-installatie hebt voor op jouw uitbouw.

Ontvang advies op maat! Laat het geschikte aantal zonnepanelen berekenen door een erkende installateur en geniet van gericht advies. Kom in contact met erkende installateurs in je buurt.

 

Prijs zonnepanelen op uitbouw

De prijs voor zonnepanelen op je aanbouw of uitbouw hangt voornamelijk af van de hoeveelheid zonne-energie die je wil opwekken. Het aantal zonnepanelen en het vermogen van je zonnepanelen bepalen namelijk de prijs van je installatie. In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen voor verschillende installaties:

Vereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(350 Wp)
Zonnepanelen opbrengst
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
2.941 Wp82.500 kWh€ 4.500 - 6.200
3.529 Wp103.000 kWh€ 5.000 - 7.500
4.118 Wp123.500 kWh€ 5.600 - 8.800
4.706 Wp134.000 kWh€ 6.800 - 9.500

Benieuwd naar de exacte prijs voor je zonnepanelen installatie? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van 2 à 3 installateurs in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, merken van zonnepanelen, uitvoertermijnen… vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Druk de prijs voor zonnepanelen op je uitbouw met financiële voordelen!

Zowel in Nederland als in Vlaanderen zijn er verschillende financiële voordelen waarop je aanspraak maakt om de kosten voor je zonnepanelen te drukken.

Meer info? Een installateur kan je verder informeren over de subsidies en financiële voordelen en helpt je bij de aanvraag. Vergelijk installateurs voor zonnepanelen op uitbouw.

 

 

zonnepanelen op aanbouw

 

Aandachtspunten bij plaatsing zonnepanelen op uitbouw

Voor je zonnepanelen op je uitbouw plaatst, is het belangrijk om na te gaan of je dak hiervoor geschikt is. Een ervaren installateur kan je uitbouw controleren en let daarbij altijd op volgende aandachtspunten:

 1. Draagkracht & oppervlakte van je dak

  Het dak van je uitbouw is vaak anders opgebouwd dan het dak van je woning en kan doorgaans minder gewicht dragen. Daarom is het belangrijk om op voorhand de draagkracht van je uitbouw te laten controleren door een zonnepanelen installateur. Bovendien nemen zonnepanelen ook relatief veel plaats in op je dak. Daarom moet het dak van je uitbouw groot genoeg zijn om de installatie op te kunnen plaatsen.

 2. Oriëntatie van zonnepanelen

  Zonnepanelen brengen het meeste op wanneer ze georiënteerd zijn naar het zuiden. Als het dak van je uitbouw oostelijk of westelijk gericht is, kan dat de opbrengst van je zonnepanelen sterk doen dalen. Denk daarom op voorhand goed na over de mogelijke opbrengst van je zonnepanelen en of de investering in zonnepanelen op je uitbouw loont.

 3. Hellingsgraad & schaduwval

  Naast de oriëntatie zijn ook de hellingsgraad en de schaduwval bepalend voor de opbrengst van je zonnepanelen. Als het om zonnepanelen op een uitbouw met een plat dak gaat, kan een installateur de hellingsgraad zelf kiezen. Bij een schuin dak kijkt een installateur naar de hellingsgraad om te bepalen hoeveel de zonnepanelen kunnen renderen. Ook met de eventuele schaduwval door bomen of je woning houdt een installateur steeds rekening.

 4. Afstand tot dakrand en andere panelen

  Je zonnepanelen moeten op een voldoende grote afstand staan van de dakrand. Dat zorgt ervoor dat ze minder wind vangen en steviger staan. Bovendien mogen de verschillende rijen zonnepanelen ook niet te dicht bij elkaar staan om te vermijden dat de ene rij schaduw werpt op de andere. Voldoende ruimte op je dak is dus ook hiervoor belangrijk.

 5. Omvormer van de installatie

  Denk verder ook even na over de omvormer van je zonnepanelen installatie. Die moet altijd afgestemd zijn op het vermogen van je zonnepanelen. Als je al zonnepanelen hebt en dus ook al een omvormer zijn er 2 mogelijkheden. Je kan een tweede omvormer kopen voor je nieuwe installatie, zodat je 2 aparte systemen hebt die onafhankelijk van elkaar werken. Of je kan je huidige omvormer vervangen door een omvormer met een groter vermogen. Dat is vooral aangeraden wanneer je huidige omvormer al meer dan 10 jaar meegaat.

 6. Vergunning voor zonnepanelen

  In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen op je uitbouw te plaatsen. Enkel wanneer je zonnepanelen op een plat dak plaatst en deze hoger dan 1 meter boven de dakrand uitkomen ben je onderworpen aan de vergunningsplicht. Een zonnepanelen installateur kan jou hier verder over informeren. Let op: sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht in Nederland. Daarover vind je meer info in het online Omgevingsloket.

 

Waarom een zonnepanelen installateur inschakelen?

Om zonnepanelen op je carport, tuinhuis, schuur… te plaatsen, schakel je best een ervaren installateur in. Zo geniet je al zeker van de volgende voordelen:

 • Controle uitbouw: een installateur kan voor de plaatsing eerst je uitbouw controleren. Daarbij gaat hij na of het dak stevig genoeg is, of de oriëntatie en hellingsgraad optimaal zijn om zonnepanelen te plaatsen, wat de mogelijkheden zijn voor je installatie…
 • Advies op maat: een installateur kan je persoonlijk advies geven over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, het vereiste vermogen, wat mogelijk is op jouw uitbouw, of een versteviging van de dakconstructie nodig is…
 • Correcte plaatsing: een installateur heeft de nodige kennis en expertise om de zonnepanelen op een correcte manier te installeren. Daarbij houdt deze steeds rekening met alle aandachtspunten zodat de zonnepanelen optimaal kunnen renderen.
 • Kwalitatieve installatie: een installateur werkt enkel met zonnepanelen, omvormers, bekabeling… van goede kwaliteit en hoogwaardige merken.
 • Premies & financiële voordelen: om aanspraak te kunnen maken op de premies en financiële voordelen voor zonnepanelen, moet je een beroep doen op een ervaren installateur.

 

Vergelijk vrijblijvend installateurs in jouw buurt!

Via onze offerteservice brengen we je in contact met 2 à 3 installateurs actief in jouw regio. Zo kan je gericht prijsvoorstellen, adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Bovendien kan je vaak ook nog extra besparen door meerdere offertes te vergelijken. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs