Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Montage zonnepaneel

Een kwalitatieve montage van zonnepanelen zal een grote impact hebben op de levensduur en werking van uw installatie.  Hoe de montage van zonnepanelen tot stand komt en welke verschillende mogelijkheden er bestaan vind je terug in dit artikel.

Dankzij scherp verlaagde prijzen en het verbeterde rendement zijn zonnepanelen nog steeds een slimme investering. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan via onze online offerteservice en kom te weten hoe snel je jouw investering kan terugverdienen! Klik hier voor meer informatie.

 

Schuin plaatsen van zonnepanelen Montagesystemen

Zonnepanelen kunnen op vijf verschillende manieren geïnstalleerd worden afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Op een hellend dak
In dit geval wordt het zonnepaneel bovenop de bestaande dakbedekking gemonteerd. De panelen kunnen evenwijdig met het dakvlak of onder een bepaalde hoek geplaatst worden in functie van de gewenste oriëntatie en helling. Vaak kiest men voor een evenwijdige plaatsing met de dakbedekking zodat de installatie ook esthetisch mooi weggewerkt zit.

 

In het dak
Als het zonnepaneel in het dak gemonteerd wordt, wordt de bestaande dakbedekking weggenomen en vervangen door het zonnepaneel. Bij deze techniek is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de dichting en de ventilatie.

 

Op een plat dak
Bij de montage van een zonnepaneel op een plat dak wordt het paneel eerst gemonteerd op steunen en dan los op het plat dak geplaatst. Er is in dit geval extra ballast nodig om ervoor te zorgen dat de panelen niet wegwaaien. Die extra ballast moet zo’n 80 à 100 kg per vierkante meter paneel zijn. Daarom is het belangrijk om te controleren of de draagkracht van het dak volstaat. Meer informatie hierover vind je in het artikel: Zonnepanelen op een plat dak.

 

Open veld
In dit geval wordt het zonnepaneel geplaatst op een onderconstructie op de begane grond. De verankering gebeurt door heipalen of betonblokken. Heb je een grote tuin, dan is dit type installatie zeker een aanrader!

 

Tracker
Hierbij worden de zonnepanelen gemonteerd op een beweegbare constructie. Er is een regelsysteem dat ervoor zorgt dat de panelen op elk moment onder de ideale hellingshoek en oriëntatie staan in functie van de stand van de zon.

 

Kan ik mijn zonnepaneel zelf installeren?

Als je handig bent, kan je kiezen om je zonnepaneel zelf te installeren, toch is het meestal de beste keuze om het te laten installeren door mensen die goed weten wat ze doen en ook opgeleid zijn om het te doen. De montage van een zonnepaneel is namelijk een delicaat karweitje dat met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren. Professionals zorgen er dan voor dat je zonnepaneel veilig gemonteerd wordt op de meest optimale plaats.

De keuze om het zonnepaneel zelf te installeren of om het te laten installeren is niet altijd je eigen keuze. Gevorderde klussers mogen een zonnepaneel enkel zelf installeren als het maximale elektrische vermogen dat het zonnepaneel kan leveren niet meer is dan 600 wattpiek. Als je een systeem hebt met een grotere opbrengst ben je wettelijk verplicht om een erkende installateur in te schakelen. Dat is zo omdat grotere systemen soms ook verzwaring van het dak vragen.De duur en complexiteit van de montage van je zonnepaneel is vanzelfsprekend afhankelijk van het soort zonnepaneel dat je besluit te installeren.

Bij fotovoltaïsche zonnepanelen duurt dat karweitje niet noodzakelijk erg lang. De panelen moeten eerst geplaatst worden en vervolgens moeten ze aangesloten worden op het stroomnet en de zekeringkast. De plaatsing en de montage van het geheel duurt het langst, de aansluiting neemt helemaal niet zoveel tijd in beslag. Het installeren van zonnecollectoren duurt al wat langer, vooral als de installatie ervan gecombineerd wordt met een zonneboiler die ook nog geplaatst moet worden. In dat geval duurt de montage van de zonnecollectoren niet zo lang, maar de installateur moet daarbovenop een heel netwerk aan leidingen aanleggen om ervoor te zorgen dat het leidingwater van en naar de zonneboiler kan stromen. In zo’n geval kan je zelf misschien de leidingen aanleggen en kan je het geheel misschien ook zelf afwerken, maar het installeren van de delicate onderdelen laat je toch het best over aan iemand die ervaring heeft met dat soort dingen.

Als je besluit een professionele installateur onder de arm te nemen vermijd je alleszins niet alleen problemen tijdens de montage, maar ook problemen die eventueel in de toekomst naar boven zouden kunnen komen.

 

Vóór je begint aan de montage…

Om er zeker van te zijn dat je woning geschikt is voor het opwekken van zonne-energie, is het niet onverstandig om vier kleine dingen na te gaan:

1. In de richting zuidoost tot zuidwest heb je ofwel een schuin dak, waarbij de ideale helling 30 graden is, ofwel een plat dak dat zowat de hele dag zon kan ontvangen.
2. Je dak heeft minstens 3m² aan vrije installatieruimte.
3. Als je zes of meer panelen wil (laten) monteren, moet je zien dat je een vrije groep hebt in de meterkast.

 

Tips voor de montage van je zonnepaneel

Onthoud dat de montage van een zonnepaneel een klus is die niet voor iedereen is weggelegd. Als je toch besluit om het zelf te doen, is het eerst en vooral belangrijk om aan je eigen veiligheid te denken. Het is erg belangrijk dat je de aardlekschakelaar uitzet voordat je er aan begint. Om een optimale opbrengst en een zo lang mogelijke levensduur van je paneel te garanderen kan je best rekening houden met de volgende punten:

– Het lijkt een vanzelfsprekend punt, maar boor nooit zomaar gaten in je dak. Op die manier kan je immers zelf zorgen voor lekken in je dak.

– Leg bekabeling niet zomaar open en bloot. Gebruik liever PVC-buizen of leg een kabelgoot aan. Op die manier gaan kabels veel minder snel kapot dan wanneer je ze niet afdekt.

– Als je het zonnepaneel op een plat dak monteert, moet je ervoor zorgen dat de montage-unit zeker voldoende verzwaard is.

– Verdeel bij de installatie van zonnepanelen op een plat dak ook de ballast regelmatig over de console. Vergeet daarbij niet dat de buitenste consoles extra belasting nodig hebben. (Een console is een holle bak die zorgt voor een optimale hellingshoek van je paneel)

– Zorg dat er nabij de omvormer zeker voldoende ventilatie is, anders wordt hij veel te warm.

– Zorg er ook voor dat er genoeg afstand is tussen het zonnepaneel en het dak, want er moet ook luchtcirculatie mogelijk zijn achter het paneel.

– Voor een optimaal rendement moet je proberen om het zonnepaneel onder een hoek van ongeveer 30 graden afwijkend van waterpas te monteren.

– Als er een zonnepaneel is dat meer in de schaduw liggen dan een ander zonnepaneel, moet je er misschien over nadenken om de panelen parallel te schakelen in plaats van in serie.

Zonnepanelen kunnen op een aantal verschillende manieren gemonteerd worden. De wijze van installatie hangt voornamelijk af van het type dak, maar ook kostenoverwegingen spelen veelal een belangrijke rol. In dit artikel vind je meer informatie over de montage van zonnepanelen op hellende en platte daken.

 

Montage van zonnepanelen op een hellend dak

Er zijn grofweg twee manieren waarop zonnepanelen op een hellend dak gemonteerd kunnen worden: een geschroefde montage en montage met behulp van een kliksysteem. Beide soorten systemen hebben hun voor- en nadelen.

montage zonnepanelen

 

1. Geschroefde montage

Bij deze manier van montage van zonnepanelen worden de dakhaken met lange schroeven in de dakconstructie vastgeschroefd. Men kan ook gebruik maken van dunne stroken watervast multiplex die onder de dakpan in de gordingen worden vastgeschroefd. De dakhaken worden in dat geval op deze strook multiplex geschroefd. Aan de dakhaken bevestigt men vervolgens de rails waaraan het zonnepaneel komt te hangen. Deze geschroefde methode (met of zonder multiplex) is verreweg de meest stabiele methode om zonnepanelen op een pannendak aan te brengen.

 

Voordelen van een geschroefde montage

• Extra versteviging van de dakconstructie (met multiplex).

• Stormbestendig.

• Minder druk op de pannen.

• Goede krachtverdeling over de gehele dakconstructie.

 

Nadeel geschroefde montage

• Een geschroefde montage is duurder dan een montage met een kliksysteem omdat het aanbrengen van de dakhaken veel meer tijd in beslag neemt.

geschroefde montage van zonnepanelen

 

2. Montage van zonnepanelen met een kliksysteem

Bij een kliksysteem worden de dakhaken om de dakpan en panlat geklemd. De installatie kan zeer snel verlopen omdat de haken niet vastgeschroefd hoeven te worden. Er zijn geen nieuwe panlatten nodig en ook hoeven er slechts weinig dakpannen verschoven te worden. Dit alles betekent een aanzienlijke besparing op de kosten en daarom wordt het systeem veel toegepast.

Het grote nadeel van een kliksysteem is dat er nogal wat spanning op de panlatten en de dakpannen komt te staan. Niet alle daken zijn hier even goed op berekend en het is dan ook erg belangrijk dat een kliksysteem op de juiste manier wordt toegepast door een gecertificeerd aannemer en alleen op daken die ervoor geschikt zijn.

 

Voordelen van een kliksysteem

• Snelle montage van de dakhaken, kostenbesparend.

 

Nadelen van een kliksysteem

• Niet voor alle hellende daken geschikt.

• Expertise nodig om goed toe te kunnen passen.

• Spanning op panlatten en dakpannen (kan bij oude daken of oude pannen een probleem geven).

 

Welk systeem kiezen?

Een geschroefd systeem verdient in de meeste gevallen de voorkeur omdat dit nu eenmaal de meest stabiele constructie oplevert. Dat wil niet zeggen dat een kliksysteem slecht is, het moet alleen door een expert uitgevoerd worden en het dak moet ervoor geschikt zijn. Hierbij spelen windbelasting, de hellingshoek van het dak en de staat van de panlatten een belangrijke rol.

 

Wil je zonnepanelen laten installeren door een vakman? Via de offertedienst van zonne-paneel.net kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Montage van zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen worden meestal ‘los’ op een plat dak geplaatst maar indien dat niet mogelijk is, kunnen ze ook geschroefd worden. De voorkeur gaat echter vaak uit naar een losse opstelling omdat de dakbedekking dan niet doorboord hoeft te worden. De zonnepanelen rusten op een frame dat verzwaard is met een ballast. Als ballast gebruikt men vaak betontegels omdat deze goedkoop en zwaar zijn. Met voldoende ballast kunnen zonnepanelen een storm goed doorstaan.

montage zonnepanelen plat dak

 

Hellingshoek en randzone

Bij montage van zonnepanelen op een plat dak worden de panelen onder een hellingshoek van 13 tot 30 graden geplaatst. Hoe groter de hellingshoek, hoe groter de windbelasting. Bij een te kleine hellingshoek verliest het paneel echter zijn zelfreinigende werking door regenval. De panelen worden nooit tot aan de dakrand geplaatst omdat de wind op deze plaats te sterk is. Meestal houdt men een randzone aan die 1/5 bedraagt van de hoogte van het gebouw (met een minimum van 0.5 meter).

 

Dakbelasting

Bij de montage van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk dat de dakbelasting nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Niet alleen speelt het gewicht van de ballast een rol, maar moet men ook rekening houden met eventuele puntbelasting. Het is immers niet de bedoeling dat de dakbedekking of isolatie door het dragende frame van het zonnepaneel beschadigd wordt. Fabrikanten van zonnepanelen bieden gelukkig verschillende oplossingen aan waarmee je dit soort problemen kan ondervangen. Indien het dak sterk genoeg is, vormt de montage van zonnepanelen doorgaans geen probleem.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs