Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Nadelen van een zonnepaneel

Zonnepanelen hebben veel voordelen, maar ook enkele nadelen. De voordelen worden maar al te vaak in de verf gezet, maar het is alleen maar eerlijk dat ook de nadelen eens op een rijtje gezet worden.

Dankzij scherp verlaagde prijzen en het verbeterde rendement zijn zonnepanelen nog steeds een slimme investering. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan via onze online offerteservice en kom te weten hoe snel je jouw investering kan terugverdienen! Klik hier voor meer informatie.

 

De prijs van een zonnepaneel

Een van de grootste nadelen is de prijs van een zonnepaneel. Een systeem dat zonne-energie omzet in elektriciteit is allesbehalve goedkoop. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het aantal vierkante meter zonnepanelen en de levensduur ervan. Een normaal gezin telt al gauw 18.000 à 22.000 euro neer om een heel jaar door van elektriciteit voorzien te worden. In die prijs zit de installatie met alle materiaal, bedrading, werkuren en de zonnepanelen zelf inbegrepen.

Vele mensen vinden dat de productiekosten van zonne-energie te hoog zijn in vergelijking met de opbrengst. Maar de prijs van zonne-energie zakt elk jaar met een aanzienlijke hoeveelheid terwijl de prijs van olie en gas en dergelijke op lange termijn duurder wordt.

 

De opslag van elektriciteit

Het is verkeerd om te denken dat zonnecellen enkel elektriciteit produceren als de zon schijnt. Alhoewel, de zon moet natuurlijk wel schijnen. Het punt is alleszins dat een zonnepaneel ook voor elektriciteit zorgt als het bewolkt is. Toch is er ook veel elektriciteit nodig als de zon niet schijnt, zoals bijvoorbeeld voor verlichting ’s nachts. Dat maakt dat er iets nodig is dat de geproduceerde zonne-energie opslaat tot je ze nodig hebt.

Vandaag de dag wordt er amper elektriciteit geproduceerd door middel van zonnepanelen, dus de elektriciteit die wél op die manier opgewekt wordt, wordt onmiddellijk verbruikt. Maar als de markt zo evolueert dat na verloop van tijd meer dan twintig procent van de elektriciteitsproductie door zonnecellen zou gebeuren, moet die wel opgeslagen worden in bijvoorbeeld batterijen. Dat zorgt dan weer voor een extra moeilijkheid en een extra kost.

 

Is de productie milieuonvriendelijk?

Voor de productie van sommige zonnecellen heeft men milieuvervuilende producten nodig, zoals bijvoorbeeld solventen, cadmium, fosfor, arseen en zoutzuur. Dat is echter maar een klein nadeel omdat de milieuvervuiling die de productie van de zonnecellen veroorzaakt te verwaarlozen is in vergelijking met de milieuwinst die ze opleveren.

Sommige soorten zonnepanelen moeten bovendien op een speciale manier verwerkt worden wanneer ze versleten zijn. De bedoeling is om in de toekomst steeds minder milieuvervuilende stoffen te gebruiken. Er gebeurt immers veel onderzoek naar het productieproces van zonnecellen. Dat levert ook steeds meer succes op, want er worden steeds minder schadelijke stoffen gebruikt.

De productie van een zonnepaneel vraagt zelf ook veel energie die vaak nog op de traditionele manier wordt opgewekt. Dat betekent dat ze voor de productie fossiele brandstoffen gebruiken en dat betekent ook dat die fossiele brandstoffen bij hun verbranding schadelijke broeikasgassen zoals CO2 in de lucht brengen, wat het klimaat toch negatief beïnvloedt.

 

Nadelen zonnepaneel: Goede ligging is noodzakelijk

Het is belangrijk dat je zonnepaneel een goede ligging heeft om er een zo groot mogelijk rendement uit te halen. Als je zonnepanelen installeert moet je er dus voor zorgen dat ze niet geplaatst worden in de schaduw van bomen of andere huizen. Bovendien kan er ’s nachts ook geen energie opgewekt worden. De plaats van het dak zelf is ook belangrijk. Het is het best om de zonnepanelen de installeren op de zuidelijke zijde van het dak. Er zijn ook panelen die meedraaien met de richting van de zon, maar de prijs daarvan is meestal niet evenredig met de extra elektriciteit die ze opwekken.

 

Het uitzicht

Niet iedereen vindt dat zonnepanelen er mooi uitzien. Bovendien nemen ze veel plaats in. Dat is de reden waarom een zonnepaneel op het dak geïnstalleerd wordt. Toch is ook daar de ruimte beperkt.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs