Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen op een dakkapel

Zonnepanelen kunnen in een aantal gevallen ook óp een dakkapel geplaatst worden in plaats van eromheen. Een dakkapel kan reeds in de fabriek voorzien worden van zonnepanelen maar het is ook mogelijk om zonnepanelen op een bestaande dakkapel aan te laten brengen. De reden om zonnepanelen op dakkapellen te plaatsen zijn vaak van esthetische en praktische aard.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij uw dakkapel?
Vraag hier vrijblijvend prijzen en voorstellen aan.

 

 

Zonnepanelen op een nieuwe dakkapel

In veel gevallen is dit de beste optie. De dakkapel wordt namelijk in de fabriek volledig op maat gemaakt en de zonnepanelen kunnen op de meest ideale manier bevestigd worden (ook op platte daken). De dakkapel is volledig berekend op het gewicht van de zonnepanelen en deze kunnen stormbestendig worden bevestigd. Aangezien de zonnepanelen in de fabriek op eenvoudige manier kunnen worden gemonteerd, scheelt dit het nodige aan arbeidskosten.

 

 

 

Zonnepanelen op een bestaande dakkapel

zonnepanelen dakkapel

Ook op een bestaande dakkapel kunnen zonnepanelen gemonteerd worden, mits de dakkapel hier stevig genoeg voor is. Dit geldt voornamelijk voor dakkapellen met een plat dak. De zonnepanelen moeten in verband met storm voorzien worden van een ballast en het gewicht van de constructie kan dan al snel oplopen tot soms wel 50Kgm². Niet iedere dakkapel is geschikt om deze zware lasten te weerstaan.

 

Zijn zonnepanelen op een dakkapel rendabel?

Dat valt helaas niet makkelijk aan te geven. Het rendement hang voornamelijk af van de volgende factoren:

1. Het soort zonnepanelen en aantal Wattpiek per paneel
2. Oriëntatie van het dak (op het zuiden gericht is het beste)
3. Grootte van de dakkapel (hoe groter hoe beter)
4. Aanwezigheid van licht belemmerende objecten (bomen, schoorsteen)

In hoeverre zonnepanelen op een dakkapel rendabel zijn, kun je het beste laten uitrekenen door een aannemer of door de fabrikant van de dakkapel. Je kunt zelf overigens wel een ruwe inschatting maken van de opbrengst. Stel dat er drie panelen op de dakkapel kunnen worden gemonteerd van 250Wp, dan levert dit na een jaar gemiddeld zo’n € 145,- aan energiebesparing op (3x 250 x 0.85= 637.5 kWh x € 0.23 = € 146.63). Na tien jaar heb je dan toch mooi € 1450,- op je elektriciteitsrekening kunnen besparen.

 

Opbouw van dakkapellen

Dakkapellen worden vaak op maat gemaakt van de woning maar de laatste jaren duiken er ook heel wat prefab dakkapellen op. Deze make hun opmars vanwege de lagere kostprijs, een snelle installatie op bestaande daken en hun lichte constructiewijze. Meer info over de kostprijs van dergelijke dakconstructies vind je op de website van mijn-dakwerker.be.

 

Combinatiemogelijkheden

Dakkapel met zonneboiler

Zonnepanelen op een dakkapel kun je vanzelfsprekend goed combineren met zonnepanelen op de rest van het dak. Hiermee kun je ook het verlies compenseren wat veroorzaakt wordt door de schaduw van de dakkapel.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs