Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs zonnepanelen 2024

Ook in 2024 zijn zonnepanelen erg rendabel als je kiest voor een kwalitatieve installatie die afgestemd is op jouw verbruik. De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren dan ook fors gedaald en het rendement van de nieuwste generatie panelen overtreft moeiteloos elk spaarboekje. Alles over de zonnepanelen prijs, mogelijke besparing, terugverdientijd, … lees je hier.

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs zonnepanelen
Mogelijke besparing + terugverdientijd
Welke factoren bepalen de prijs?
Veelgestelde vragen
Soorten zonnepanelen en hun kosten
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe zonnepanelen prijs vergelijken?

zonnepanelen prijs De kostprijs van zonnepanelen vergelijken doe je best door te kijken naar de prijs per Wattpiek (Wp). Wp is het energievermogen dat zonnepanelen opwekken door zonlicht om te zetten. De kosten voor zonnepanelen bedragen gemiddeld 1,1 tot 1,7 euro / Wp. Deze prijs zegt niet zoveel. Handiger om te weten is:

Wat is de totaalprijs van een zonnepanelen installatie?

Voor een zonnepanelen installatie met een vermogen van 4.706 Wp (geschikt bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh (4 personen)) komt dat neer op een kostprijs van zo’n € 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Meer prijzen vind je in de onderstaande tabel:

 

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld in 2024?

De prijs van zonnepanelen kan sterk variëren van € 3.500 tot 8.000 (incl. omvormer en plaatsing). De prijzen zijn vooral afhankelijk van het type installatie (aantal panelen, vermogen, …), het aantal personen, je gemiddelde verbruik, … In de tabel hieronder vind je enkele richtprijzen:

Personen Jaarlijks verbruik Vereist
aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. omvormer,
plaatsing)
12.500 kWh7€ 3.500
33.500 kWh10€ 5.000
65.000 kWh15€ 8.000

LET OP: het type dak, de grootte, je verbruik, … zijn allemaal factoren die de meest geschikte zonnepanelen installatie en dus ook de kostprijs beïnvloeden. Vraag daarom offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk prijsvoorstellen en advies vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welke zonnepanelen installatie heb ik nodig?

Er zijn 3 factoren belangrijk bij de keuze van het type zonnepanelen installatie:

 • FACTOR 1: jaarlijks elektriciteitsverbruik (1.000 kWh x aantal personen): een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 4.000 kWh aan elektriciteit.
 • FACTOR 2: vereist vermogen van de zonnepanelen installatie (jaarlijks verbruik ÷ 85%): gezien de omstandigheden (bv. het weer) nooit ideaal zijn, brengen zonnepanelen ongeveer slechts 85% van hun piekvermogen op. Een zonnepaneel met een vermogen van 1 Wp brengt dus ongeveer 0,85 kWh op. Om een verbruik van 4.000 kWh te kunnen dekken, heb je dus een zonnepanelen installatie nodig met een vermogen van 4.706 Wp (4.000 ÷ 0,85).
 • FACTOR 3: vereist aantal zonnepanelen (vereist vermogen ÷ vermogen per paneel): hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen, hangt af van het vermogen. Gebruik je zonnepanelen met een vermogen van 325 Wp, dan heb je zo’n 14 panelen (4.706 ÷ 325) nodig om je verbruik te dekken. Hou daarbij ook rekening met de oppervlakte van het dak en hoeveel zonnepanelen met welke grootte erop kunnen.

Zorg ervoor dat je zonnepanelen installatie goed afgestemd is op jouw situatie! Schakel daarom een professionele installateur in. Deze kan analyseren welke installatie het meest geschikt is en hoeveel die kost. Maak hiervoor gebruik van onze vrijblijvende offerteservice.

 

UPDATE 01-07-2024
Hoe evolueert de zonnepanelen prijs + is het een slimme investering?

Na de stijging tijdens de coronacrisis, is de prijs van zonnepanelen weer sterk gezakt. Dat komt vooral door de daling van grondstofprijzen, de dalende vraag en het overaanbod bij handelaars. Goed nieuws dus voor wie zonnepanelen wil installeren.

Ongeacht de kosten blijven zonnepanelen een slimme investering die je snel terugverdient. Zeker bij schommelende energieprijzen is het dé manier om onafhankelijker te worden van energieleveranciers. De laatste generatie zonnepanelen heeft ook een hoger rendement en langere levensduur waardoor je voordeel nog groter is. Bovendien maken de premies en financiële steunmaatregelen in Nederland en Vlaanderen de investering alleen maar interessanter.

Benieuwd naar een prijs op maat? Vergelijk vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 

 

Lees onder de foto meer over de besparing en terugverdientijd.

wat kosten zonnepanelen gemiddeld

 

Hoeveel kan ik besparen met zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen, dan is de prijs natuurlijk belangrijk. Maar uiteindelijk gaat het om wat je kan besparen met je zonnepanelen installatie. Brengen je zonnepanelen per jaar 3.867 kWh op en gaan we uit van een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,30 per kWh, dan kunnen we uitgaan van een besparing van zo’n € 1.160 per jaar.

Helaas kan je alle opgewekte elektriciteit niet onmiddellijk verbruiken. Je zal dus een deel terug moeten injecteren op het net. Daarbij moet je rekening houden met de komst van de digitale meter in België. Om zoveel mogelijk te kunnen besparen met je zonnepanelen, komt het erop neer om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf te verbruiken:

 

Zelfconsumptie verhogen = meer besparen

Maar hoe kan je jouw zelfconsumptie verhogen? Enkele concrete tips:

 • Gebruik huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag: laat je huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag werken, wanneer de zonnepanelen stroom opwekken. Je kan hiervoor gebruik maken van slimme toestellen of van de uitstelfunctie op het toestel.
 • Laad je elektrische wagen overdag op: heb je een elektrische wagen, dan laad je die indien mogelijk best overdag op, wanneer de zonnepanelen stroom opwekken.
 • Verwarm je sanitair water overdag: heb je een warmtepompboiler of elektrische boiler? Stel die dan met een timer zo in dat het water overdag verwarmd wordt. Het thermische voorraadvat houdt het water voldoende lang warm om ’s avonds een warme douche of warm bad te kunnen nemen.
 • Installeer een thuisbatterij: een thuisbatterij slaat de opgewekte elektriciteit op die jij niet meteen verbruikt. Zo kan je die gebruiken wanneer het je uitkomt. Zo kan je jouw zelfconsumptie opkrikken van 30% naar 60%. Interesse in een thuisbatterij met zonnepanelen? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Hoe snel verdien ik de kosten van zonnepanelen terug?

Gemiddeld ligt de huidige terugverdientijd van zonnepanelen rond de 6 jaar. De jaren die volgen zijn pure winst. Als je weet dat een zonnepanelen installatie 25 à 30 jaar meegaat, is de investering dus zeker het overwegen waard.

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van 2 belangrijke factoren:

 1. Prijs van de zonnepanelen: dit omvat de werkelijke kosten van de zonnepanelen installatie min de premies en financiële voordelen die je geniet.
 2. Jaarlijkse besparing: hoeveel je bespaart met zonnepanelen is afhankelijk van de opbrengst van je zonnepanelen, de elektriciteitsprijs en hoeveel je zelf van de opgewekte stroom verbruikt.

 

Zijn zonnepanelen interessant voor mij?

Om dat te weten te komen schakel je best een gespecialiseerde zonnepanelen installateur in. Deze komt bij jou langs om je situatie en noden te analyseren. Op basis daarvan adviseert hij je over de beste zonnepanelen installatie en berekent hij de prijs, mogelijke besparing en terugverdientijd. Een installateur kan je ook informeren over mogelijke premies en andere financiële voordelen.

Benieuwd naar de voorstellen en mogelijkheden van verschillende zonnepanelen installateurs? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

 

 

zonnepanelen prijzen

 

Welke factoren bepalen de prijzen van zonnepanelen?

De kosten voor zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste zaken die een invloed hebben op de kostprijs:

 1. Zonnepanelen merk

  De kwaliteit en prijs van zonnepanelen kan sterk verschillen van merk tot merk. We maken een onderscheid tussen zogenaamde Tier 1, Tier 2 en Tier 3 merken. De Tier 1 merken hebben de hoogste kwaliteit en worden verder opgedeeld in Premium Tier 1 merken (SolarWorld, LG, REC, …) en Standard Tier 1 merken (Canadian Solar, Jinko Solar, …). De Premium merken zijn ongeveer 20% duurder dan de Standard Tier 1 merken.

 2. Type zonnepanelen

  Ook het type zonnepaneel heeft een invloed op de prijzen. Zo zijn monokristallijne zonnepanelen doorgaans iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Verder zijn glas-glas zonnepanelen ook duurder dan glas-folie zonnepanelen. Die eerste gaan wel langer mee. Ook de uitvoering is bepalend voor de zonnepanelen kost. Zo is een zonnepaneel in volledig zwarte uitvoering (full black) duurder dan een exemplaar met een aluminium rand. Een erkend installateur helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.

 3. Merk en type omvormer

  Net zoals bij zonnepanelen, kunnen ook de kwaliteit en prijs van de omvormer sterk verschillen per merk. Ook het type omvormer bepaalt de prijs. Zo is een string omvormer doorgaans goedkoper dan een parallel omvormer. En is een 1-fase omvormer goedkoper dan een 3-fase omvormer.

 4. Grootte van de installatie

  De prijs van zonnepanelen is in grote mate afhankelijk van de oppervlakte en capaciteit van de installatie. Hoe meer panelen je nodig hebt, des te hoger de totale prijs zal zijn. Anderzijds daalt de prijs per Wp naargelang je meer zonnepanelen plaatst.

 5. Installatiekosten

  De montage van zonnepanelen is geen sinecure: het vereist de nodige materialen, expertise en ervaring. Je laat de klus daarom best over aan een gespecialiseerde installateur van zonnepanelen. De installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van het type dak, de dakbedekking, de bereikbaarheid, …

Vergelijken loont! Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten voor zonnepanelen, vraag je best offertes aan bij verschillende zonnepanelen installateurs. Zo kan je de voorstellen makkelijk vergelijken. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van jouw situatie via de offerteservice.

 

Veelgestelde vragen • Moet ik rekening houden met extra kosten?

  Plaats je zonnepanelen, dan moeten er in sommige gevallen ook aanpassingen gebeuren aan de elektrische installatie (bv. uitbreiden van eenfasige naar meerfasige installatie). Ook extra kosten voor dakwerken zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het verstevigen van de dakconstructie zodat die de zonnepanelen kan dragen. Een zonnepanelen installateur houdt hier rekening mee wanneer hij je situatie analyseert en brengt je op de hoogte van eventuele extra werken en kosten.

  TIP: hou ook rekening met kosten voor de keuring van je zonnepanelen. Die keuring moet plaatsvinden vooraleer de zonnepanelen in gebruik worden genomen en moet worden uitgevoerd door een erkend keurder. De keuring kost gemiddeld € 150 à 200 (incl. btw). • Wat is de prijs voor het schoonmaken van zonnepanelen?

  Zonnepanelen vragen relatief weinig onderhoud. Je kan ze af en toe zelf reinigen, maar een jaarlijkse professionele schoonmaakbeurt is toch aangeraden. Zo blijven ze proper en renderen ze beter. Bovendien komen schade en andere gebreken dankzij zo’n regelmatige onderhoudsbeurt sneller aan het ligt.

  Laat je de zonnepanelen schoonmaken, dan betaal je een gemiddelde prijs van € 100 à 150. Je kan ook een onderhoudscontract afsluiten. Dat komt op termijn vaak goedkoper uit. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes voor het schoonmaken van zonnepanelen via de offerteservice. • Welke factoren beïnvloeden de installatiekosten?
  • Type dak: zonnepanelen plaatsen op een plat dak is makkelijker dan op een hellend dak, maar vereist wel meer materiaal.
  • Dakbedekking: ook de dakbedekking speelt een rol. Zo is het moeilijker en vaak dus duurder om zonnepanelen op een leien dak te plaatsen dan op dakpannen.
  • Bereikbaarheid: het ene dak is moeilijker bereikbaar dan het andere. Ook wanneer een hoogtewerker nodig is, zal de prijs hoger zijn. Ook een hoge hellingsgraad, complexiteit, nodige veiligheidsmaatregelen bij de installatie, … doen de prijs van een zonnepanelen installatie stijgen.


 • Kan ik de zonnepanelen kosten drukken met premies en subsidies?

  Zowel in Vlaanderen als Nederland kan je voor het plaatsen van zonnepanelen genieten van enkele financiële voordelen:

  • Vlaanderen: in Vlaanderen maak je o.a. aanspraak op de eenmalige investeringspremie van Fluvius. Let wel op: de regering kondigde tijdens de Septemberverklaring van 2023 aan dat de premie stopgezet wordt vanaf de keuring of ingebruikname vanaf 1 januari 2024. Laat je je zonnepanelen keuren voor het einde van 2023? Dan kan je nog genieten van deze premie. Daarnaast geldt het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor woningen ouder dan 10 jaar.
  • Nederland: in Nederland maak je aanspraak op de Energiebespaarlening en lokale subsidies. Daarnaast kan je gebruik maken van de salderingsregeling als je energie teruglevert aan het net. Bovendien betaal je sinds 2023 geen btw meer op de plaatsing van zonnepanelen.

   

Soorten zonnepanelen en hun kosten

Zonnepanelen zijn in te delen in 3 grote groepen. Deze verschillen onderling in opbouw, vorm en rendement. Welk type het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van de beschikbare oppervlakte en je verbruik. Het is daarom zeker aangeraden om verschillende zonnepanelen te vergelijken:

 

1. Monokristallijn zonnepanelen

Dit type zonnepaneel kun je herkennen aan het zwarte ruitvormige uitzicht. Dat komt door de zwarte monokristallijne zonnecellen die geïntegreerd zijn. Dit zonnepaneel levert een hoog rendement dat maar liefst 18% tot 20% hoger ligt dan polykristallijn zonnepanelen.

Dankzij het hoge rendement is dit type paneel uiterst handig op kleinere daken. Ook op grote daken zijn ze uiteraard interessant indien je veel elektriciteit nodig hebt. Dit type paneel wordt steeds meer de standaard.

Prijs monokristallijn zonnepaneel: € 200 à 400
Offertes voor monokristallijn zonnepanelen kan je hier aanvragen.

 

2. Polykristallijn zonnepanelen

Deze (traditionele) zonnepanelen kun je herkennen aan hun typische blauwe ruitvormige look en aluminium omlijsting. Ze zijn vroeger altijd goedkoper geweest dan monokristallijn panelen en werden daarom erg veel verkocht. Het rendement is iets lager dan bij monokristallijn zonnepanelen (15 tot 18 %), maar door moderne ontwikkelingen wordt dit verschil steeds kleiner.

Wanneer je voldoende dakoppervlakte hebt of weinig elektriciteit moet opwekken, is dit type zonnepaneel een goedkoop en slim alternatief. Je bespaart hiermee ca. 10% op de prijs van de investering.

Prijs polykristallijn zonnepaneel: € 150 à 300
Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor polykristallijn zonnepanelen.

 

3. Amorf (dunne film) zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen zijn geheel anders van opbouw dan de overige zonnepanelen: ze bevatten geen kristallen maar amorf silicium. Ze zijn vrij dun uitgevoerd en meestal zwart van kleur. Een nadeel is het lage vermogen (aantal Wp) per m². Hierdoor is een groot oppervlak nodig om een rendabel systeem te krijgen. Anderzijds werken deze panelen ook bij weinig lichtinstraling en bij hoge temperaturen.

Amorf zonnepanelen zijn vooral geschikt wanneer je voldoende dakruimte hebt en de oriëntatie van het dak niet optimaal is.  Door het lage rendement zijn deze panelen zo’n 20% goedkoper in aanschaf dan de twee andere soorten. Reken op zo’n € 150 per paneel.
Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor amorfe zonnepanelen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs