Zonne-paneel.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Prijs zonnepanelen 2023

Ook in 2023 zijn zonnepanelen erg rendabel als je kiest voor een kwalitatieve installatie die afgestemd is op jouw verbruik. De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren dan ook fors gedaald en het rendement van de nieuwste generatie panelen overtreft moeiteloos elk spaarboekje. Alles over de zonnepanelen prijs, mogelijke besparing, terugverdientijd, … lees je hier.

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs zonnepanelen
Mogelijke besparing en terugverdientijd
Welke factoren bepalen de prijs?
Veelgestelde vragen

 

Hoe zonnepanelen prijs vergelijken?

zonnepanelen prijs De kostprijs van zonnepanelen vergelijken doe je best door te kijken naar de prijs per Wattpiek (Wp). Wp is het energievermogen dat zonnepanelen opwekken door zonlicht om te zetten. De kosten voor zonnepanelen bedragen gemiddeld 1,1 tot 1,7 euro / Wp. Deze prijs zegt misschien niet zoveel. Handiger om te weten is:

Wat is de totaalprijs van een zonnepanelen installatie?

Voor een zonnepanelen installatie met een vermogen van 4.706 Wp (geschikt bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh (4 personen)) komt dat neer op een kostprijs van zo’n € 5.200 – 8.000. Reken daar de kosten voor de omvormer, materialen en installatie bij en je komt tot een gemiddelde zonnepanelen prijs van € 6.800 – 9500. Meer prijsvoorbeelden vind je in de onderstaande tabel:

 

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld in 2023?

De prijs van zonnepanelen kan sterk variëren van € 4.500 tot 12.500 of meer (incl. omvormer en plaatsing). De prijzen zijn vooral afhankelijk van het type installatie (aantal panelen, vermogen, …), dat op zijn beurt afgestemd moet worden op jouw situatie (aantal personen, gemiddeld verbruik, …). Enkele richtprijzen:

Personen Jaarlijks verbruik Vereist vermogen
(kWh ÷ 85%)
Vereist
aantal panelen
(250 Wp)
Opbrengst
(Wp x 85%)
Gemiddeld prijs
(incl. omvormer,
plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp122.550 kWh€ 4.500 - 6.200
23.000 kWh3.529 Wp142.975 kWh€ 5.000 - 7.500
33.500 kWh4.118 Wp 163.400 kWh€ 5.600 - 8.800
44.000 kWh4.706 Wp194.037 kWh€ 6.800 - 9.500
54.500 kWh5.294 Wp214.462 kWh€ 7.500 - 11.000
65.000 kWh5.882 Wp245.100 kWh€ 8.700 - 12.500

LET OP: elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak. Heb je een hellend of plat dak? Hoe groot is het dak en hoeveel zonnepanelen kunnen er op? Wat is je elektriciteitsverbruik? … Het zijn allemaal factoren die een invloed hebben op het type zonnepanelen installatie dat past bij jouw situatie en dus ook op de kostprijs. Voor een exacte berekening van de vereiste installatie en prijs vraag je best enkele offertes aan bij installateurs. Zo kan je makkelijk voorstellen vergelijken. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat.

 

UPDATE 07-11-2022
Hoe evolueren de kosten voor zonnepanelen verder in 2023?

Hoewel de zonnepanelen kosten de voorbije jaren steeds verder gedaald zijn, stijgt de prijs ondertussen weer door de stijging van transport- en grondstofprijzen. Verwacht wordt dat die prijsstijging zich nog zal verderzetten. Kortom, zonnepanelen kopen doe je beter nu dan later.

Zonnepanelen blijven een slimme investering die je snel terugverdient. Zeker met de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen dé manier om onafhankelijker te worden van energieleveranciers. De laatste generatie zonnepanelen heeft ook een hoger rendement en langere levensduur waardoor je voordeel nog groter is. Bovendien maken de premies en financiële steunmaatregelen in Nederland en Vlaanderen de investering alleen maar interessanter.

Benieuwd naar een offerte op maat? Vergelijk vrijblijvend voorstellen via de offerteservice. 

 


Welke zonnepanelen installatie heb ik nodig?

Zoals je in de tabel kan zien, zijn daarbij 3 factoren belangrijk:

 • FACTOR 1: jaarlijks elektriciteitsverbruik (1.000 kWh x aantal personen): een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 4.000 kWh aan elektriciteit.
 • FACTOR 2: vereist vermogen van de zonnepanelen installatie (jaarlijks verbruik ÷ 85%): gezien de omstandigheden (bv. weersomstandigheden) nooit ideaal zijn, brengen zonnepanelen ongeveer slechts 85% van hun piekvermogen op. Dat wil zeggen: een zonnepaneel met een vermogen van 1 Wp brengt ongeveer 0,85 kWh op. Om een verbruik van 4.000 kWh te kunnen dekken, heb je dus een zonnepanelen installatie nodig met een vermogen van 4.706 Wp (4.000 ÷ 0,85).
 • FACTOR 3: vereist aantal zonnepanelen (vereist vermogen ÷ vermogen per paneel): hoeveel zonnepanelen je dan moet plaatsen is afhankelijk van het vermogen van die zonnepanelen. Gebruik je zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp, dan heb je ongeveer 19 panelen (4.706 ÷ 250) nodig om je verbruik te dekken. Daarbij moet je natuurlijk ook rekening houden met de oppervlakte van het dak en hoeveel zonnepanelen met welke grootte erop kunnen.

Zorg ervoor dat je zonnepanelen installatie goed afgestemd is op jouw situatie! Schakel daarom een professionele installateur in. Deze kan analyseren welke installatie het meest geschikt is en hoeveel die kost. Maak gebruik van onze vrijblijvende offerteservice en laat de berekening over aan een erkend installateur.


 

Lees onder de foto meer over de besparing en terugverdientijd.

 

wat kosten zonnepanelen gemiddeld

Hoeveel kan ik besparen met zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen, dan is de prijs natuurlijk belangrijk. Maar uiteindelijk gaat het om wat je kan besparen met je zonnepanelen installatie. Brengen je zonnepanelen per jaar 4.037 kWh op en gaan we uit van een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,25 per kWh. Dan zouden we kunnen uitgaan van een besparing van zo’n € 1.000 per jaar.

Natuurlijk is het niet mogelijk om alle opgewekte elektriciteit ook onmiddellijk te verbruiken. Je zal dus een deel terug moeten injecteren op het net. Daarbij moet je rekening houden met de komst van de digitale meter in België en het verdwijnen van de salderingsregeling in Nederland. Om zoveel mogelijk te kunnen besparen met je zonnepanelen, komt het erop neer om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf te verbruiken:

 

Zelfconsumptie verhogen = meer besparen

Maar hoe kan je jouw zelfconsumptie verhogen? Enkele concrete tips:

 • Gebruik huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag, dan wekken de zonnepanelen stroom op.
 • Laad je elektrische wagen overdag op, wanneer de zonnepanelen stroom opwekken.
 • Installeer een thuisbatterij. De thuisbatterij slaat de opgewekte elektriciteit op zodat jij die kan gebruiken wanneer het je uitkomt. Zo kan je jouw zelfconsumptie opkrikken van 30% naar 60%. Interesse in een thuisbatterij (met zonnepanelen)? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Hoe snel verdien ik de kosten van zonnepanelen terug?

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van 2 belangrijke factoren:

 • FACTOR 1: kost van de zonnepanelen: dit omvat de kosten van de zonnepanelen installatie min de premies en financiële voordelen die je geniet.
 • FACTOR 2: jaarlijkse besparing: afhankelijk van de opbrengst van je zonnepanelen, de elektriciteitsprijs en hoeveel je zelf van de opgewekte stroom verbruikt.

Gemiddeld varieert de terugverdientijd van zonnepanelen tussen 8 en 15 jaar. De jaren die volgen zijn pure winst. Als je weet dat een zonnepanelen installatie 25 à 30 jaar meegaat, is de investering dus zeker het overwegen waard.

 

Zijn zonnepanelen interessant voor mij?

Om dat te weten te komen schakel je best een gespecialiseerde zonnepanelen installateur in. Deze komt gratis bij jou langs om je situatie en noden te analyseren. Wat is je elektriciteitsverbruik? Hoeveel plaats is er op het dak? Gaat het om een plat of hellend dak? … Op basis van zijn analyse berekent hij welke zonnepanelen installatie geschikt is voor jou, hoeveel die kost en wat de mogelijke besparing en terugverdientijd is. Een installateur kan je ook verder informeren over mogelijke premies en andere financiële voordelen.

Zo bepaal je zelf of je het interessant vindt en of je zonnepanelen wil laten plaatsen of niet. Benieuwd naar de voorstellen en mogelijkheden van verschillende zonnepanelen installateurs? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

 

 

zonnepanelen prijzen

 

Welke factoren bepalen de prijzen van zonnepanelen?

De kosten voor zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste zaken die een invloed hebben op de kostprijs:

 

1. Merk en type zonnepanelen

De kwaliteit en prijs van zonnepanelen kan sterk verschillen van merk tot merk. We maken een onderscheid tussen zogenaamde Tier 1, Tier 2 en Tier 3 merken. De Tier 1 merken hebben de hoogste kwaliteit en worden verder opgedeeld in Premium Tier 1 merken (SolarWorld, LG, REC, …) en Standard Tier 1 merken (Canadian Solar, Jinko Solar, …). De Premium merken zijn ongeveer 20% duurder dan de Standard Tier 1 merken.

Ook het type zonnepaneel heeft een invloed op de prijzen. Zo zijn monokristallijne zonnepanelen doorgaans iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Verder zijn glas-glas zonnepanelen ook duurder dan glas-folie zonnepanelen. Die eerste gaan wel langer mee. Ook de uitvoering is bepalend voor de zonnepanelen kost. Zo is een zonnepaneel in volledig zwarte uitvoering (full black) duurder dan een exemplaar met een aluminium rand. Een erkend installateur helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.

 

2. Merk en type omvormer

Net zoals bij zonnepanelen, kunnen ook de kwaliteit en prijs van de omvormer sterk verschillen per merk. Ook het type omvormer bepaalt de prijs. Zo is een string omvormer doorgaans goedkoper dan een parallel omvormer. En is een 1-fase omvormer goedkoper dan een 3-fase omvormer.

 

3. Grootte van de installatie

De prijs van zonnepanelen is in grote mate afhankelijk van de oppervlakte en capaciteit van de installatie. Hoe meer panelen je nodig hebt, des te hoger de totale prijs zal zijn. Anderzijds daalt de prijs per Wp naargelang je meer zonnepanelen plaatst.

 

4. Installatiekosten

Zonnepanelen plaats je beter niet zelf. De montage van zonnepanelen is geen sinecure: het vereist de nodige materialen, expertise en ervaring. Je laat de klus daarom best over aan een gespecialiseerde installateur van zonnepanelen. De installatiekosten kunnen daarbij variëren afhankelijk van:

 • Type dak: zonnepanelen plaatsen op een plat dak is makkelijker dan op een hellend dak, maar er is wel meer materiaal nodig (montageframe om de zonnepanelen in de juiste hellingsgraad te plaatsen, ballast, …). Dat heeft vanzelfsprekend een invloed op de prijs. Ook de dakbedekking speelt een rol. Zo is het moeilijker en vaak dus duurder om zonnepanelen op een leien dak (deze zijn fragieler) te plaatsen dan op dakpannen.
 • Bereikbaarheid: het dak van een gesloten bebouwing is soms moeilijker te bereiken dan bij een open bebouwing. Ook wanneer een hoogtewerker nodig is zullen de kosten hoger zijn. Hoe groter de hellingsgraad van het dak, hoe groter de complexiteit en hoe meer veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden bij de installatie. Ook dat doet de prijs van een zonnepanelen installatie stijgen.

LET OP: zonnepanelen die niet correct geplaatst zijn, zijn niet maximaal rendabel. Bovendien geniet je niet van garantie als je ervoor kiest de panelen zelf te installeren, in tegenstelling tot bij een professionele montage. Het is dus sterk aan te raden een beroep te doen op een zonnepanelen installateur.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij verschillende installateurs!

Bovenstaande factoren maken duidelijk dat de prijzen voor zonnepanelen sterk kunnen verschillen per situatie. Om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en kosten voor zonnepanelen op maat van jouw project, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende zonnepanelen installateurs. Zo kan je de voorstellen makkelijk vergelijken op vlak van prijs, voorgestelde zonnepanelen en omvormers (merk, type, vermogen, …), enz.

Door goed te vergelijken kan je afwegen wie de beste installateur is voor jouw zonnepanelen. De goedkoopste keuze is namelijk niet altijd de beste keuze. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van jouw noden en wensen via de offerteservice.

 

Veelgestelde vragen • Moet ik rekening houden met extra kosten?

  Plaats je zonnepanelen, dan moeten er in sommige gevallen ook aanpassingen gebeuren aan de elektrische installatie (bv. uitbreiden van eenfasige naar meerfasige installatie). Ook extra kosten voor dakwerken zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het verstevigen van de dakconstructie zodat die de zonnepanelen kan dragen. Een zonnepanelen installateur houdt hier rekening mee wanneer hij je situatie analyseert en brengt je op de hoogte van eventuele extra werken en kosten.

  TIP: hou ook rekening met kosten voor de keuring van je zonnepanelen. Die keuring moet plaatsvinden vooraleer de zonnepanelen in gebruik worden genomen en moet worden uitgevoerd door een erkend keurder. De keuring kost gemiddeld € 150 à 200 (incl. btw). • Wat is de prijs voor het schoonmaken van zonnepanelen?

  Zonnepanelen vragen relatief weinig onderhoud. Je kan ze af en toe zelf reinigen, maar een jaarlijkse professionele schoonmaakbeurt is toch aangeraden. Zo blijven ze proper en renderen ze beter. Bovendien komen schade en andere gebreken dankzij zo’n regelmatige onderhoudsbeurt sneller aan het ligt.

  Laat je de zonnepanelen schoonmaken, dan betaal je een gemiddelde prijs van € 100 à 150. Je kan ook een onderhoudscontract afsluiten. Dat komt op termijn vaak goedkoper uit. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes voor het schoonmaken van zonnepanelen via de offerteservice. • Kan ik de zonnepanelen kosten drukken met premies en subsidies?

  Zowel in Vlaanderen als Nederland kan je voor het plaatsen van zonnepanelen genieten van enkele financiële voordelen:

  • In Vlaanderen kan je aanspraak maken op de eenmalige investeringspremie van Fluvius, het verlaagd btw-tarief, de Mijn VerbouwLening, …
  • In Nederland kan je aanspraak maken op de Energiebespaarlening, lokale subsidies, de btw-teruggave, …

  Lees meer over deze subsidies en financiële voordelen.

 

 

Soorten zonnepanelen en hun kosten

Zonnepanelen zijn in delen in 3 grote groepen. Deze verschillen onderling in opbouw, vorm en rendement. Welk type het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van de beschikbare oppervlakte en je verbruik.

 

prijs monokristallijn zonnepanelen 1. Monokristallijn zonnepanelen

Dit type zonnepaneel kun je herkennen aan het zwarte ruitvormige uitzicht. Dat komt door de zwarte monokristallijne zonnecellen die geïntegreerd zijn. Dit zonnepaneel levert een hoog rendement dat maar liefst 18% tot 20% hoger ligt dan Polykristallijn zonnepanelen.

Dankzij het hoge rendement is dit type paneel uiterst handig op kleinere daken. Ook op grote daken zijn ze uiteraard interessant indien je veel elektriciteit nodig hebt. Dit type paneel wordt steeds meer de standaard.

Prijs monokristallijn zonnepaneel: € 200 à 400
Offertes voor monokristallijn zonnepanelen kan je hier aanvragen.

 

polykristallijn zonnepanelen prijs 2. Polykristallijn zonnepanelen

Deze (traditionele) zonnepanelen kun je herkennen aan hun typische blauwe ruitvormige look en aluminium omlijsting. Ze zijn vroeger altijd goedkoper geweest dan monokristallijn panelen en werden daarom erg veel verkocht. Het rendement is iets lager dan bij monokristallijn zonnepanelen (15 tot 18 %), maar door moderne ontwikkelingen wordt dit verschil steeds kleiner.

Wanneer je voldoende dakoppervlakte hebt of weinig elektriciteit moet opwekken, is dit type zonnepaneel een goedkoop en slim alternatief. Je bespaart hier ca. 10% mee op de prijs van de investering.

Prijs polykristallijn zonnepaneel: € 150 à 300
Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor polykristallijn zonnepanelen.

 

prijs amorfe zonnepanelen 3. Amorf (dunne film) zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen zijn geheel anders van opbouw dan de overige zonnepanelen: ze bevatten geen kristallen maar amorf silicium. Ze zijn vrij dun uitgevoerd en meestal zwart van kleur. Een nadeel is het lage vermogen (aantal Wp) per m². Hierdoor is een groot oppervlak nodig om een rendabel systeem te krijgen. Anderzijds werken deze panelen ook bij weinig lichtinstraling en bij hoge temperaturen.

Amorf zonnepanelen zijn vooral geschikt wanneer je voldoende dakruimte hebt en de oriëntatie van het dak niet optimaal is.  Door het lage rendement zijn deze panelen zo’n 20% goedkoper in aanschaf dan de twee andere soorten. Reken op zo’n € 150 per paneel.
Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor amorfe zonnepanelen.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs