Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen op carport

Beschik je over een carport met een zuidelijke oriëntatie en een stevig dak? Dan is het zeker een goed idee om zonnepanelen op je carport te plaatsen. Dat is bv. een ideale oplossing als het niet mogelijk is om (extra) panelen op het dak van je woning te leggen. Wanneer is je carport geschikt voor zonnepanelen? Op welke richtprijs mag je rekenen? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Zonnepanelen op nieuwe of bestaande carport?
Zonnepanelen op carport: prijs
Belangrijke aandachtspunten bij de plaatsing
Waarom samenwerken met erkende installateur?
FAQ carport met zonnepanelen
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wanneer kiezen voor zonnepanelen op je carport?

Zonnepanelen op het dak van je woning zijn duidelijk de meest voor de hand liggende optie, maar het is zeker niet de enige. Naast bv. je tuinhuis of garage kan je namelijk ook (extra) zonnepanelen op je carport laten leggen. Zo’n carport met zonnepanelen is een goed idee als…

 • je geen plaats meer hebt op het dak van je woning voor extra zonnepanelen.
 • het dak van je woning niet zuidelijk gericht is en het dak van je carport wel.
 • je liever geen panelen op je woning hebt vanwege het ontsierende uitzicht.
 • je een nieuwe carport wil kopen en tegelijk wil investeren in groene energie.

Wil je graag zonnepanelen op je carport laten leggen? Neem dan contact op met een erkende installateur voor een inspectie van je carport en advies op maat. Dat is de beste garantie op een doordachte keuze. Kom nu vrijblijvend in contact met erkende installateurs in je buurt!

zonnepanelen op carport

 

Zonnepanelen op nieuwe of bestaande carport?

Bij een carport met zonnepanelen zijn er 2 mogelijkheden. Je kan investeren in een nieuwe carport met zonnepanelen (zonnecarport) of zonnepanelen op je bestaande carport laten plaatsen. We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zonnepanelen op nieuwe carport

Heb je nog geen carport? Dan kan je ervoor kiezen om een zonnecarport of solar carport te laten plaatsen. Dat is een kant-en-klare overkapping voor je auto met zonnepanelen als dakbedekking. Zulke overkappingen zijn zowel verkrijgbaar in aluminium als in hout. Zo’n carport met zonnepanelen is uiteraard duurder dan een reguliere uitvoering, maar je koppelt een droge, beschermde plek voor je auto wel aan het opwekken van (extra) groene stroom. Bovendien verdien je je investering op termijn terug door je lagere energiekosten.

 

2. Zonnepanelen op bestaande carport

Ook als je al een carport hebt, kan je daar zonnepanelen op laten leggen. Dat is bv. ideaal als je woningdak al vol panelen ligt en je nog extra groene energie wil opwekken met het oog op toekomstige investeringen. Denk maar aan een warmtepomp, een laadpaal voor je elektrische auto, …

LET OP: uiteraard kan je niet zomaar van elke carport een zonnecarport maken. Een vakman kijkt hiervoor eerst naar het dak van je carport, de oriëntatie en de hellingsgraad, … Verder in dit artikel lees je meer over de aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen op je carport.

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een erkende installateur!

Of het nu om een nieuwe of bestaande carport gaat, werk in ieder geval samen met een erkende zonnepanelen-installateur. Die analyseert jouw situatie, stroomverbruik, … en stelt dan een oplossing op maat voor. Bovendien is samenwerken met zo’n erkende specialist vereist als je aanspraak wil maken op een zonnepanelen premie, het verlaagde btw-tarief, …

Op zoek naar een erkende specialist in je buurt? Je komt gratis en vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

Zonnepanelen op carport: prijs

Wat kost een carport met zonnepanelen nu ongeveer? Dat hangt vooral af van hoeveel groene stroom je wil opwekken met de panelen op het dak van je overkapping. Wil je jaarlijks bv. 2.500 kWh extra opwekken vanwege je gestegen stroomverbruik? Of wil je nog meer panelen leggen omdat je er geen op je woningdak kwijt kan/wil? Een kort overzicht van de richtprijzen per aantal panelen op je carport:

Vereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(350 Wp)
Zonnepanelen opbrengst
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
2.941 Wp82.500 kWh€ 4.500 - 6.200
3.529 Wp103.000 kWh€ 5.000 - 7.500
4.118 Wp123.500 kWh€ 5.600 - 8.800
4.706 Wp134.000 kWh€ 6.800 - 9.500

Een exacte prijs voor de zonnepanelen op jouw carport? Vraag dan zeker meerdere offertes aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je hun totaalprijzen, maar ook merken van zonnepanelen en omvormers, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

carport met zonnepanelen

 

Belangrijke aandachtspunten bij de plaatsing

Niet elke carport is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Daarom schakel je eerst een erkende installateur in om je carport te controleren. Hij kijkt daarbij onder meer naar de volgende elementen:

 • Draagvermogen van je carport: de daken van carports zijn vaak lichtere constructies die niet gemaakt zijn om een zwaar gewicht te dragen. Laat daarom zeker eerst het draagvermogen van je carport checken door een zonnepanelen-installateur. Er bestaan trouwens ook panelen met een lichter gewicht die meer geschikt zijn voor zo’n overkapping.
 • Oriëntatie van je carport: is je carport oostelijk of westelijk georiënteerd? Dan kan de opbrengst van je panelen al dalen met wel 20%. In dat geval moet je je afvragen of de investering dan wel de moeite loont. Is je carport dan weer zuidelijk gericht? Dan kunnen de panelen wel een maximale opbrengst halen.
 • Hellingsgraad van het dak en mogelijke schaduwval: vele carports hebben een plat dak, waardoor de installateur zelf de ideale hellingshoek van de panelen kan bepalen (35 à 38 graden). Daarnaast kijkt een vakman ook naar de mogelijke schaduwval door bomen, je woning, … Zo’n schaduwanalyse is belangrijk om een lagere opbrengst van je panelen te voorkomen.
 • Oppervlakte van het dak van je carport: je carport moet natuurlijk groot genoeg zijn om minstens 6 à 8 panelen op te plaatsen. Anders loont je investering niet de moeite. Zo is een dubbele carport met zonnepanelen ideaal, maar ook bij kleinere carports zijn zonnepanelen doorgaans wel degelijk mogelijk. Eventueel kan je ook kiezen voor kleine zonnepanelen op je carport.
 • Voldoende afstand tot de dakrand: een installateur let erop dat hij de panelen niet te dicht bij de dakrand plaatst. Daar is de wind namelijk sterker. Kortom, hoe dichter bij die dakrand, hoe steviger de zonnepanelen verankerd moeten zijn.
 • Voldoende afstand tussen de rijen panelen: niet alleen tot de dakrand, maar ook tussen de rijen panelen zélf moet er voldoende afstand zijn. Anders loop je het risico dat de ene rij een schaduw werpt op de andere. Ook daarom is voldoende plaats op het dak van je carport een belangrijke factor.

 

Waarom samenwerken met een erkende installateur?

Wil je van je carport een zonne carport maken? Dan doe je beroep op een erkende zonnepanelen-installateur. Dankzij zijn expertise en ervaring kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Inspectie van je carport: een installateur zal eerst je carport grondig controleren. Is de dakbedekking stevig genoeg? Wat met de oriëntatie en de hellingsgraad? Is er schaduwval mogelijk van omringende bomen, woningen, …?
 • Advies op maat: op basis van die controle geeft een vakman je gericht advies. Welk type zonnepanelen en hoeveel vermogen heb je nodig? Hoeveel zonnepanelen kan jij op je carport laten plaatsen? Is een voorafgaande versteviging van de dakconstructie nodig of niet? Dankzij dat advies van een installateur maak je zeker de juiste keuzes.
 • Correcte plaatsing: op basis van een uitgekiend legplan plaatst een installateur je zonnepanelen op je carport volgens de regels van de kunst. Hij houdt daarbij rekening met alle mogelijke aandachtspunten als stormvastheid, oriëntatie, … Dankzij zijn ervaring gaat het plaatsen ook snel en kan je na 1 dag al groene stroom opwekken met je carport zonnepanelen.
 • Kwalitatieve panelen, omvormer, …: een erkende installateur werkt alleen met hoogwaardige zonnepaneelmerken als Sunpower, Solarwatt, … Hetzelfde geldt voor andere onderdelen van je installatie als de omvormer, de bekabeling, het montageframe, …
 • Service na verkoop: daalt de opbrengst van 1 van je zonnepanelen? Is er sprake van schade aan een paneel, de bekabeling, …? Of wil je je zonnepanelen laten onderhouden? Met je installateur heb je onmiddellijk een laagdrempelig aanspreekpunt voor al je vragen.
 • Premies & financiële voordelen: als je een erkende installateur inschakelt, kan je de kosten van je investering drukken met zonnepaneel premies en andere financiële voordelen. Je installateur geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden, bedragen, … Bovendien bezorgt hij je ook alle benodigde documenten.

BELANGRIJK: via onze offertepagina kan je vrijblijvend meerdere erkende installateurs in je buurt contacteren voor advies en prijzen op maat. Vergelijk vrijblijvend offertes voor jouw project!

 

FAQ carport met zonnepanelen

Nog vragen over de plaatsing van zonnepanelen op je carport? Een erkende installateur staat je graag bij met advies op maat. Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over dit thema: • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn carport?
  In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen, ook niet op het dak van je carport. Bij een plat dak geldt wel dat de panelen maximaal 1 meter boven de dakrand mogen uitsteken. Belangrijk: een erkende installateur is goed op de hoogte omtrent de regelgeving en houdt hier ook rekening mee.


 • Hoeveel zonnepanelen op mijn carport heb ik nodig?

  Dat hangt vooral af van je stroomverbruik. Idealiter produceer je jaarlijks evenveel kWh aan groene stroom als je elektriciteit verbruikt. Hoeveel panelen je daarvoor nodig hebt, hangt af van de plaats op je carport en het piekvermogen van die panelen. Heb je bv. minder plaats? Dan kies je beter voor panelen met een hoger piekvermogen. Zo heb je minder zonnepanelen nodig om het totale vereiste vermogen te bereiken.

  BELANGRIJK: een installateur berekent precies hoeveel panelen en welk vermogen jij nodig hebt op het dak van je carport. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere installateurs! • Hoeveel vermogen moeten de zonnepanelen op mijn carport hebben?
  Daarvoor kijkt een installateur naar je huidige en toekomstige stroomverbruik. Zal je verbruik in de toekomst bv. stijgen door de investering in een warmtepomp of laadpaal? Dan is het belangrijk om daarmee rekening te houden bij het bepalen van het vermogen van je zonnepanelen. Zo ben je zeker dat je een totaal zonnepaneelvermogen hebt op maat van jouw situatie.


 • Hoe zorgt een installateur ervoor dat de zonnepanelen stormvast zijn?
  Een installateur bevestigt de panelen op een montageframe. Om te voorkomen dat ze wegwaaien bij storm, verstevigt hij dat frame met bv. tegels. Daarnaast bestaan er ook ballastvrije montagesystemen. Daarbij zijn de panelen gemonteerd op gespecialiseerd bevestigingsmateriaal dat op zijn beurt gefixeerd is op de dakconstructie van je carport.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs