Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rendement zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen loont de moeite, zeker op lange termijn en bij stijgende energieprijzen. Het rendement van zonnepanelen is een belangrijke factor in de beslissing over een installatie van zonnepanelen. Hoe hoger het rendement, hoe sneller je jouw investering kan terugverdienen. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Ontdek er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Rendement, oppervlakte & piekvermogen
Terugverdientijd zonnepanelen
Kosten zonnepanelen
Factoren rendement zonnepanelen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Rendement zonnepanelen: Wat betekent dat?

Het zonnepanelen rendement (efficiëntie zonnepanelen) ligt ongeveer tussen 15% en 22%. Hiermee bedoelt men dat een zonnepaneel tussen 15% en 22% van het beschikbare zonlicht kan omzetten in elektriciteit.

Voorbeeld: op een zonnepaneel van 1,5 m² met een vermogen van 250 Wp straalt de zon met een vermogen van 1300 Wp. Het rendement van dat zonnepaneel, of de hoeveelheid zonlicht dat het paneel kan omzetten in elektriciteit, is dan 19,2% (250/1.300).

TIP: ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen? Een zonnepanelen installateur rekent het rendement van een nieuwe installatie snel voor je uit. Vind een installateur in jouw buurt.

 

Verband tussen rendement, oppervlakte, piekvermogen zonnepanelen

Er is een verband tussen het rendement, de oppervlakte en het piekvermogen (Wp) van zonnepanelen. Zo zal een zonnepaneel met een bepaalde oppervlakte en een hoger rendement een hoger piekvermogen bereiken dan een zonnepaneel met dezelfde oppervlakte maar een lager rendement. Bij zonnepanelen met eenzelfde oppervlakte zal het zonnepaneel met het hogere rendement dus meer zonlicht omzetten naar elektriciteit.

Zonnepanelen met een hoger rendement hebben m.a.w. minder oppervlakte nodig om een bepaald vermogen te produceren. Dat maakt ze daarom niet beter dan zonnepanelen met een lager rendement, maar vooral interessanter wanneer je niet zoveel plaats ter beschikking hebt op jouw dak. Dankzij hoog rendement zonnepanelen kan je dan toch het gewenste vermogen genereren op een beperkte oppervlakte.

 

Hoe rendement zonnepanelen berekenen? Enkele voorbeelden

Je berekent het rendement van je zonnepanelen door het piekvermogen te delen door de oppervlakte van de zonnepanelen, vermenigvuldigd met 1000. Hieronder geven we 2 voorbeelden om de berekening te verduidelijken.

We nemen in ons voorbeeld een dakoppervlak van 20 m² en een elektriciteitsverbruik van 4.200 kWh per jaar. Je wilt weten wat het rendement van je zonnepanelen is en hoeveel panelen je nodig hebt om je stroomverbruik te dekken.

 

Voorbeeld 1

De zonnepanelen hebben een oppervlakte van 2 m² en een piekvermogen van 400 Wp.

Rendement zonnepanelen = 400 / (2 x 1000) = 20%

Om je stroomverbruik te dekken heb je 4.200 kWh / 400 Wp = ± 11 zonnepanelen nodig. De totale zonnepanelen installatie zal een oppervlakte van 11 x 2 m² = 22 m² in beslag nemen, wat te veel is voor de beschikbare dakoppervlakte.

 

Voorbeeld 2

De zonnepanelen hebben een oppervlakte van 1,24 m² en een piekvermogen van 300 Wp.

Rendement zonnepanelen = 300 / (1,24 x 1000) = 24%

Om je stroomverbruik te dekken heb je 4.200 kWh / 300 Wp = 14 zonnepanelen nodig. De totale zonnepanelen installatie zal een oppervlakte van 14 x 1,24 m² = 17,36 m² in beslag nemen, wat past op de beschikbare dakoppervlakte.

TIP: laat je bij de berekening van het aantal zonnepanelen adviseren door een ervaren zonnepanelen installateur. Hij houdt rekening met alle relevante factoren om tot een zonnepanelen installatie op maat te komen. Ontvang advies op maat.

 

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen hebben vandaag een gemiddelde terugverdientijd van 6 tot 12 jaar. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. Al die jaren geniet je dus van een besparing op je energierekening. De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van de hoogte van de investering, de onderhoudskosten en de prijs van elektriciteit. Ook het rendement heeft een belangrijke invloed op de terugverdientijd.

Om de exacte terugverdientijd te kunnen berekenen, moet je ook zicht hebben op de opbrengst van zonnepanelen. Om de opbrengst te berekenen, moet je weten wat het vermogen van het paneel is. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). Een zonnepaneel levert echter niet constant even veel stroom en levert alleen een maximum vermogen onder ideale omstandigheden. In België en Nederland kan je ervan uitgaan dat een zonnepaneel gedurende 850 tot 900 uur per jaar op maximaal vermogen werkt. Het verwachte vermogen van een zonnepaneel wordt daarom uitgedrukt in kWh (Kilowattuur).

 

Hoe terugverdientijd zonnepanelen berekenen?

We illustreren hieronder met een voorbeeld hoe je de terugverdientijd van je zonnepanelen kan berekenen.

Energieverbruik: je wilt per jaar 4.200 kWh opwekken (gezin met 4 personen). Je hebt dan 4.200 / 0,85 = 4.940 Wp nodig. Stel dat je zonnepanelen hebt met een vermogen van 400 Wp, dan heb je dus 4.940/400 = ± 13 zonnepanelen nodig om voldoende energie te kunnen opwekken.

Opbrengst & besparing: met 13 zonnepanelen van 400 Wp kan je per jaar 4.420 kWh ((13 x 400) x 0,85) opwekken. Bij een energieprijs van € 0,25 levert dat per jaar een besparing van € 1.105 (4.420 x 0,25) op.

Terugverdientijd: als we uitgaan van een installatie met een prijs van € 8.500, kunnen we o.b.v. bovenstaande berekening concluderen dat je de investering voor de zonnepanelen in minder dan 8 jaar hebt terugverdiend (8.500 / 1.105).

 

Lees onder de foto meer over de kosten van zonnepanelen en de factoren die het rendement beïnvloeden.

rendement zonnepaneel

Kosten zonnepanelen

Een volledige zonnepanelen installatie kost gemiddeld € 4.100 tot € 14.500 (incl. installatie, excl. btw) of meer. De kosten hangen af van het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen, het piekvermogen, …

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten, besparing en terugverdientijd van verschillende zonnepanelen installaties:

Aantal personenJaarlijks elektriciteitverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelen
(400 Wp)
Richtprijs (excl. btw, incl. installatie, omvormer)Besparing/jaar (elektriciteitprijs €0,25/kWh)
12.500 kWh3.000 Wp8€ 4.100 à 7.300€ 625
23.000 kWh3.500 Wp9€ 5.000 à 8.800€ 750
33.500 kWh4.100 Wp10€ 5.600 à 10.200€ 875
44.000 kWh4.700 Wp12€ 6.600 à 11.700€ 1.000
54.500 kWh5.300 Wp13€ 7.500 à 13.000€ 1.125
65.000 kWh5.900 Wp15€ 8.200 à 14.500€ 1.250

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw zonnepanelen installatie? Een ervaren installateur berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en bezorgt je een prijsvoorstel op maat. Ontvang prijzen op maat.

 

Factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden

Aangezien zonnepanelen werken op zonne-energie, spreekt het voor zicht dat er diverse externe factoren zijn die een grote invloed hebben op het rendement:

 1. Soort zonnepaneel

  Over het algemeen kan je de meeste energie opwekken met monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen. Monokristallijn panelen zijn duurder in aanschaf, maar hebben een hogere efficiëntie per vierkante meter dan polykristallijn zonnepanelen. Bij een klein dakoppervlak kan het aantrekkelijk zijn om voor een hoog rendementsoplossing te kiezen. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

 2. Locatie

  Het aantal zonne-uren en de mate van zon-instraling is verschillend per locatie. Zo is de zon-instraling in het westen hoger dan in het oosten waardoor je aan de kust relatief gezien meer energie zal opwekken dan in het midden of oosten van het land.

 3. Temperatuur

  Bij hogere temperaturen presteert een zonnepaneel minder goed dan bij lagere temperaturen. Dat heeft te maken met de geleidingscapaciteit van de zonnecellen. De ideale temperatuur bedraagt 25°C. Bij deze temperatuur kan een zonnepaneel het meest efficiënt elektriciteit opwekken.

  Zo kan het dus zijn dat je in het voorjaar op een zonnige dag meer energie opwekt dan op een hete zomerdag. Het hangt ook van de plaatsingswijze van het paneel af. Panelen die op het dak zijn gemonteerd, worden op natuurlijke wijze door de wind gekoeld. Bij panelen die in het dak zijn geïntegreerd is dat niet het geval.

 4. Schaduwval

  Het rendement van een zonnepaneel kan nadelig worden beïnvloed door schaduwen van objecten in de nabije omgeving zoals lantaarnpalen, bomen, andere woningen, een schoorsteen of door de aanwezigheid van een dakkapel. Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je dus rekening houden met de aanwezigheid van objecten die de lichtinval verstoren.

 5. Hellingshoek

  Een hoog rendement van zonnepanelen behaal je bij een hellingshoek van 30 tot 40°. Veel schuine daken hebben een hellingshoek van 35° waardoor ze geschikt zijn voor zonnepanelen. Wanneer de hellingshoek van het dak minder dan 30° of meer dan 40° bedraagt, moet je rekening houden met een lagere energieopbrengst van gemiddeld 10%. Bij zonnepanelen op platte daken is de hellingshoek nooit een bezwaar omdat men de zonnepanelen dan op een frame plaatst waarvan de hellingshoek optimaal in te stellen is.

 6. Oriëntatie

  Zonnepaneel die gericht zijn op het zuiden bereiken het hoogste rendement. Zonnepanelen die op het zuidwesten of zuidoosten gericht zijn, brengen 10% minder op. Dat wil overigens niet zeggen dat deze oriëntatie niet rendabel is. De terugverdientijd is alleen langer en er zijn wellicht meer panelen nodig. De minst goede oriëntatie is een oostelijke of westelijke oriëntatie. De opbrengst is dan gemiddeld 20% lager dan bij een oriëntatie op het zuiden.

BELANGRIJK: met een correcte plaatsing geniet je van een optimale opbrengst en de kortste terugverdientijd. Je laat de installatie dan ook best over aan een professional met kennis van zaken. Kom vrijblijvend in contact met zonnepanelen installateurs in je buurt via het offerteformulier:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs