Rendement zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen kan de moeite waard zijn, zeker op de lange termijn en bij stijgende energieprijzen. Het rendement van zonnepanelen is daarbij een belangrijke factor in de beslissing over een installatie van zonnepanelen. Hoe hoger het rendement, hoe sneller je jouw investering kan terugverdienen. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Ontdek er alles over in dit artikel.

 

 

Rendement zonnepanelen: Wat betekent dat?

Het zonnepanelen rendement (efficiëntie zonnepanelen) ligt ongeveer tussen 15% en 22%. Hiermee bedoelt men dat een zonnepaneel tussen 15% en 22% van het beschikbare zonlicht kan omzetten in elektriciteit.

Bijvoorbeeld: op een zonnepaneel van 1,5m² met een vermogen van 250 Wp straalt de zon met een vermogen van 1300 Wp. Het rendement van dat zonnepaneel, of de hoeveelheid zonlicht dat het paneel kan omzetten in elektriciteit, is dan 19,2% (250/1.300).

 

 

Verband rendement – oppervlakte – piekvermogen

Er is  een verband tussen het rendement, de oppervlakte en het piekvermogen (Wp) van zonnepanelen. Zo zal een zonnepaneel met een bepaalde oppervlakte en een hoger rendement een hoger piekvermogen bereiken dan een zonnepaneel met dezelfde oppervlakte maar met een lager rendement. In geval van zonnepanelen met dezelfde oppervlakte, zal het zonnepaneel met het hoger rendement dus meer zonlicht omzetten naar elektriciteit.

Zonnepanelen met een hoger rendement hebben m.a.w. minder oppervlakte nodig om een bepaald vermogen te produceren. Dat maakt ze dus niet beter dan zonnepanelen met een lager rendement, maar vooral interessanter wanneer je niet zoveel plaats ter beschikking hebt op jouw dak. Dankzij de krachtigere zonnepanelen (hoog rendement zonnepanelen) kan je dan toch het gewenste vermogen genereren op een beperkte oppervlakte.

 

» Voorbeeld

Stel, je hebt een dakoppervlak van 20m² en je wil met jouw zonnepanelen per jaar 3500Kwh aan elektriciteit opwekken (gemiddelde hoeveelheid voor een gezin van 3 personen).

 

Optie 1: Zonnepanelen van 2m² met een piekvermogen van 300 Wp

⇒ Rendement zonnepanelen = Piekvermogen (Watt) / (Oppervlakte (m²) * 1000)
15% = 300 / (2*1.000)

⇒ Vereist aantal zonnepanelen: 3.500 kWh / 300 Wp = ± 12 zonnepanelen

⇒ Oppervlakte: 12 zonnepanelen * 2m² = 24m² (te groot voor de beschikbare dakoppervlakte)

 

Optie 2: Zonnepanelen van 1,24m² met een piekvermogen van 245 Wp

⇒ Rendement zonnepanelen = Piekvermogen (Watt) / (Oppervlakte (m²) * 1000)
19,75% = 245 / (1,24*1.000)

⇒ Vereist aantal zonnepanelen: 3.500 kWh / 245 Wp = ± 14 zonnepanelen

⇒ Oppervlakte: 14 zonnepanelen * 1,24m² = 17,36m² (passend voor de beschikbare dakoppervlakte)

 

Van plan om zonnepanelen te laten installeren en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

 

rendement zonnepanelen

 

Terugverdientijd zonnepanelen

We haalden al aan dat het rendement een belangrijke invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. Om de terugverdientijd te kunnen bereken moet je ook zicht hebben op de opbrengst van zonnepanelen.

Om de opbrengt van een zonnepaneel te berekenen moet je weten wat het vermogen van het paneel is. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). Een zonnepaneel levert echter niet constant even veel stroom en levert alleen een maximum vermogen onder ideale omstandigheden. In België en Nederland, waar ongeveer dezelfde weersomstandigheden gelden, kan je ervan uitgaan dat een zonnepaneel gedurende 850 tot 900 uur per jaar op maximaal vermogen kan werken. Het verwachte vermogen van een zonnepaneel wordt daarom uitgedrukt in kWh (Kilowattuur).

 

» Voorbeeld:

Stel dat je per jaar 4.500 kWh wil opwekken (gezin met vier personen), dan heb je 4.500 / 0,85 = 5.300 Wp nodig. Stel dat je zonnepanelen gebruikt met een vermogen van 250 Wp, dan heb je dus 5.300/250 = 21 zonnepanelen nodig om voldoende energie te kunnen opwekken.

Met 21 zonnepanelen van 250Wp kan je per jaar 4.462,5 kWh (5.250 * 0,85) opwekken. Bij een energieprijs van €0,25 levert dat per jaar levert dat een besparing van €1.115,62 (4.462,5 * 0,25) op.

Als we uitgaan van een installatie met een prijs van €10.800, kunnen we o.b.v. bovenstaande berekening concluderen dat je de investering voor de zonnepanelen in ongeveer 9 jaar hebt terugverdiend (10.800 / 1.115,62).

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van de hoogte van de investering, de te verwachten onderhoudskosten en de prijs van elektriciteit. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met een terugverdientijd van 8 tot 12 jaar. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. Al die jaren geniet je dus van een besparing op je energiefactuur. Lees hier meer over de opbrengst van zonnepanelen.

Enkele andere voorbeelden:

 

Aantal personenJaarlijks energieverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelenRichtprijs (incl. btw, installatie, omvormer)Besparing/jaar (energieprijs €0,25/kWh)
12.500 kWh3.000 Wp12€ 6.200€ 630
23.000 kWh3.500 Wp14€ 7.400€ 750
33.500 kWh4.100 Wp16€ 8.900€ 870
44.000 kWh4.700 Wp18€ 10.000€ 1.000
54.500 kWh5.300 Wp21€ 10.800€ 1.120
65.000 kWh5.900 Wp23€ 11.900€ 1.250
Wil je het aantal benodigde zonnepanelen voor jouw huishouden en de prijs voor een volledige installatie laten berekenen door een vakman? Vraag gratis offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

 

zonnepanelen rendement

 

Factoren die het rendement beïnvloeden

Aangezien zonnepanelen werken op zonne-energie spreekt het voor zicht dat er diverse externe factoren zijn die een grote invloed hebben op het rendement. Deze zijn zeker niet onbelangrijk om rekening mee te houden:

 

1. Soort zonnepaneel

Over het algemeen kan je de meeste energie opwekken met monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen. Monokristallijn panelen zijn duurder in aanschaf (lees meer over de prijs van zonnepanelen), maar bieden een hoger rendement per vierkante meter dan polykristallijn zonnepanelen. Bij een klein dakoppervlak kan het aantrekkelijk zijn om voor een hoog rendementsoplossing te kiezen. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

 

2. Locatie

Het aantal zonne-uren en de mate van zon-instraling is verschillend per locatie. Zo is de zon-instraling in het westen hoger dan in het oosten waardoor je aan de kust relatief gezien, meer energie zal opwekken dan in het midden of oosten van het land.

 

3. Temperatuur

Bij hogere temperaturen presteert een zonnepaneel minder goed dan bij lage temperaturen. Dat heeft te maken met de geleidingscapaciteit van de zonnecellen. De ideale temperatuur bedraagt 25°C. Bij deze temperatuur kan een zonnepaneel het meest efficiënt elektriciteit opwekken.

Zo kan het dus zijn dat je in het voorjaar op een zonnige dag meer energie opwekt dan op een hete zomerdag. Het hangt ook van de plaatsingswijze van het paneel af. Panelen die op het dak zijn gemonteerd worden op natuurlijke wijze door de wind gekoeld. Bij panelen die in het dak zijn geïntegreerd is dat niet het geval.

 

4. Schaduwen

Het rendement van een zonnepaneel kan nadelig worden beïnvloed door schaduwen van objecten in de nabije omgeving zoals lantaarnpalen, bomen, andere woningen, een schoorsteen of door de aanwezigheid van een dakkapel. Bij het plaatsen van zonnepanelen dien je dus rekening te houden met de aanwezigheid van dergelijke objecten die de lichtinval verstoren.

 

5. Hellingshoek zonnepanelen

Een hoog rendement van zonnepanelen behaal je bij een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Veel schuine daken hebben een hellingshoek van 35° waardoor ze geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Wanneer de hellingshoek van het dak minder dan 30 graden of meer dan 40 graden bedraagt moet je rekening houden met een lagere energieopbrengst van gemiddeld 10%. Bij zonnepanelen op platte daken is de hellingshoek nooit een bezwaar omdat men de zonnepanelen dan op een frame plaatst waarvan de hellingshoek optimaal in te stellen is.

 

6. Oriëntatie van een zonnepaneel

Met een op het zuiden gericht zonnepaneel bereik je het hoogste rendement. Zonnepanelen die op het zuidwesten of zuidoosten gericht zijn, kunnen 10% minder opbrengen. Dat wil overigens niet zeggen dat deze oriëntatie niet rendabel is. De terugverdientijd is alleen langer en er zijn wellicht wat meer panelen nodig. De minst goede oriëntatie is een oostelijke of westelijke oriëntatie. De opbrengst is dan gemiddeld 20% lager dan bij een ideale oriëntatie op het zuiden.

 

TIP: Een correcte plaatsing van de zonnepanelen is belangrijk om er het beste uit te halen en te kunnen genieten van een optimale opbrengst en snelle terugverdientijd. Het is dan ook aangeraden de installatie over te laten aan een professional. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen en jou te verzekeren van kwaliteit. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

 

Vraag hier gratis offertes aan voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering die meer opbrengen dan je spaarboekje. Om zeker te zijn van een correcte installatie, werking en kostprijs, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij erkende installateurs. Maak nu gebruik van onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van erkende zonnepanelen installateurs.

✓ 3 verschillende & vrijblijvende offertes
✓ Samenwerking met erkende zonnepaneleninstallateurs      
✓ Erkende aannemers = recht op premies & garanties