Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepannen

Zonnepanelen kunnen soms de uitstraling van je huis verstoren. Een oplossing hiervoor zijn dakpannen met ingebouwde zonnecellen. Je dak behoudt zijn uitstraling en jij draagt bij aan een beter milieu.

Zonnepannen plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend een offerte aan.

 

De 5 soorten zonnepannen

Als alternatief voor de verschillende soorten zonnepanelen, zijn er een ruim assortiment dakpannen met zonnecellen op de markt. Er is voor elk wat wils. Hieronder een overzicht van de vijf meest voorkomende zonnepannen.

 

1) Keramische zonnepannen

Er zijn niet veel aanbieders van traditionele keramische dakpannen met zonnecellen maar als je goed gaat zoeken kun je er wel een aantal vinden, bijvoorbeeld ZEPBV of Solar Constructions. De reden dat deze zogenaamde zonnepannen wat minder populair zijn, is de sterke concurrentie van andere soorten dakpannen met grotere zonnepanelen. Deze ruim bemeten panelen leveren meer energie en je hebt minder aansluitingen nodig waardoor ook minder kans op storingen. Keramische dakpannen met zonnecellen zijn voornamelijk geschikt voor oude gebouwen waarbij vooral het esthetisch aspect van belang is.

 

2) Sneldek dakpannen met zonnecellen

Dit zijn dakpannen waarop een paneeltje van zonnecellen is gemonteerd. De dakpan zelf is nog gedeeltelijk zichtbaar. Aangezien de paneeltjes vrij breed zijn, gebruikt men vooral sneldek pannen om de zonnecellen op te bevestigen. De pannen kunnen gemaakt zijn van steencomposiet, keramiek of van kunststof. Deze sneldek pannen met zonnecellen kunnen zonder extra bescherming op de bestaande panlatten worden gelegd. Aan iedere dakpan is een kabel bevestigd die met een connector aan de string gekoppeld kan worden. De zonnecellen leveren doorgaans een vermogen tussen de 35 en 55 Wattpiek per dakpan.

Voordelen van dit systeem: eenvoudig op bestaande panlatten aan te brengen. Nette integratie in het dak.
Merken/leveranciers: Synroof / Nelskamp

 

3) Brede dakpannen

Dit type dakpan verschilt vooral in breedte van de sneldekpan. Het paneel met zonnecellen bestrijkt een breedte die varieert van vier tot acht dakpannen. Vaak is de dakpanstructuur niet zichtbaar en zie je alleen de zonnecellen. Deze dakpannen met zonnecellen zijn goed te combineren met kleipannen, betonpannen of dakleien en geven in de regel een zeer mooi dakbeeld. Dit type dakpan kan zonder problemen op bestaande panlatten worden bevestigd. Er zijn veel verschillende aanbieders van dit soort brede dakpannen met zonnecellen en fabrikanten komen ook steeds met allerlei innovaties waardoor er voor elk dak wel een geschikte oplossing te vinden is.

Voordelen: groot dakoppervlak mogelijk, eenvoudig aan te brengen

Merken/leveranciers: Stafier / Eternit / Solar Century

 

zonnepannen voorbeeld

 

4) Zonnepan uit leien

Ook een leien dak kan zonder problemen voorzien worden van zonnecellen. Er zijn leien te koop die individueel voorzien zijn van zonnecellen maar meestal gebruikt men vlakke zonnepanelen die netjes in het dakvlak verwerkt kunnen worden. Er moet wel rekening gehouden worden met de dakhelling. Deze moet minimaal 25 graden bedragen (maximaal 90 graden) om het systeem nog voldoende te laten renderen. Dit systeem is voornamelijk interessant wanneer de dakbedekking in zijn totaal vervangen moet worden. De zonnecellen sluiten dan mooi aan bij de rest van de nieuwe dakbedekking waardoor ze haast niet meer opvallen of zelfs mooi zijn.

Leveranciers: Eternit (Solesia zonneleien) / Solar Century

 

5) Geïntegreerd daksysteem

In plaats van dakpannen met zonnecellen kun je ook kiezen voor een geïntegreerd daksysteem. Hierbij worden de zonnepanelen niet bovenop de dakbedekking gemonteerd maar komen ze vlak te liggen met de bestaande dakbedekking. Hiervoor worden een reeks pannen van het dak verwijderd, alsmede de onderliggende panlatten. De zonnepanelen brengt men vervolgens verzonken in het dak aan. Dit systeem kan ook goed gecombineerd worden met een dakvenster. Bij een geïntegreerd daksysteem is het belangrijk dat de afwatering goed is geregeld met rubber afdichtingen en een waterdicht onderdak.

 

Voordelen & nadelen

+ Nette integratie in het dak waardoor ze veel minder opvallen dan traditionele zonnepanelen
+ Je kunt er snel grote oppervlakken mee bedekken
+ Eenvoudige montage

Duurder dan een traditioneel systeem (gemiddeld 30% tot 40%)
Bij verhuizing minder makkelijk mee te nemen

 

Rendement

De techniek is gelijk aan de bekende traditionele systemen. Je kan er dus in theorie evenveel energie mee opwekken. Het rendement van dakpannen met zonnecellen hangt samen met:

 

1) Temperatuur van de zonnecellen. Deze ligt in de regel wat hoger dan bij een opbouwsysteem omdat de wind niet onder de zonnepanelen kan waaien. Er vindt wel verkoeling plaats via ventilatieopeningen in de dakpan maar deze is toch vaak een stuk minder dan bij een traditioneel opbouwsysteem. Bij hogere temperaturen is het rendement van de zonnecellen iets minder. Ideaal is een temperatuuroppervlak van 25 graden Celsius.

 

2) Schaduwwerking. Wanneer de dakpannen elkaar iets overlappen dan krijg je op bepaalde posities schaduwplekken. Dit gaat ten koste van het rendement. Hoe minder schaduw, hoe beter. Bij sommige systemen houdt men hier rekening mee en komen schaduwen haast niet meer voor.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs