Zonne-paneel.net

Principe van een warmtepomp

Het principe van een warmtepomp is dat ze bij een lage temperatuur warmte opnemen die ze daarna bij hoge temperatuur opnieuw afgeeft. De tweede hoofdwet van de thermodynamica zegt dat dat niet vanzelf gaat, dus moet daar wel een of andere vorm van arbeid voor zorgen.

Principe warmtepomp

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

De waterpompen die het meeste voorkomen, laten een vloeistof bij lage temperatuur verdampen en laten die damp dan op zijn beurt bij hoge temperatuur condenseren. Bij dat eerste proces moet het kookpunt verlaagd worden, terwijl die bij het tweede proces verhoogd moet worden. Het kookpunt verhogen kan door de druk met behulp van een compressor, een pomp dus, te verhogen en het kan opnieuw verlaagd worden door in een smoorventiel of, wat minder toegepast wordt, in een turbine de druk te doen zakken.

Het verdampen, comprimeren, condenseren en expanderen in een warmtepomp vormen samen een perfect gesloten kringloop. Dat geldt echter alleen maar voor het koudemiddel dat rondstroomt en niet voor de warmte en de arbeid. Aan het systeem wordt immers in de compressor nettoarbeid aangevoerd en de warmte wordt van de verdamper naar de condensor verplaatst. Bovendien ontstaat er ook nog extra warmte, geluid en ook infraroodstraling. Die bijproducten zijn ongewenst en daarom noemt men ze verlies. Ze zorgen voor minder rendement.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs