Zonne-paneel.net

Een warmtepomp plaatsen in je woning

Eigenlijk heeft nagenoeg iedereen al een warmtepomp in huis, want een warmtepomp werkt net als een koelkast, maar dan omgekeerd. De binnenkant van de koelkast is de warmtebron, daaraan wordt de warmte onttrokken en die warmte wordt dan weer afgegeven aan de achterkant van de koelkast.

 

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

Warmtepomp plaatsenWerkingsprincipe van de warmtepomp

Het principe van de warmtepomp is dat ze warmte onttrekt uit de omgeving en die warmte dan verspreidt in je woning. De natuurlijke warmte in de lucht is gratis, en wordt opgepompt uit de lucht, het water of de grond. Die warmte heeft dan nog een relatief lage temperatuur, maar wordt door de pomp verder opgewarmd. Als dat gebeurd is, pompt de compressor in de warmtepomp de warmte naar je woning via vloerverwarming, radiatoren of luchtroosters.
De warmtepomp gebruikt voor zijn werking ongeveer ¼ elektriciteit, en de overige ¾ haal je uit de natuur, en is dus volledig gratis. De CO2-uitstoot is bij verwarming via een warmtepomp bovendien beduidend lager.

 

Voorwaarden warmtepomp plaatsen

Een warmtepomp kan vrijwel overal geïnstalleerd worden, maar ze haalt het beste rendement als er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Je kan een warmtepomp plaatsen in een nieuw gebouwd huis, maar ze kan net zo goed in een bestaande woning gezet worden. Het is wel belangrijk dat het huis voldoet aan de huidige isolatienormen. Daarom zijn veel oude huizen minder geschikt om een warmtepomp te installeren: ze zijn meestal slecht geïsoleerd en moeten dus verwarmd worden met radiatoren die een hoge watertemperatuur vragen. Kortom: een goed geïsoleerde woning is een goed begin. In dat geval bespaar je immers al geld bij het installeren van de warmtepompinstallatie. Bij een water-water of grond-water warmtepomp bijvoorbeeld, zal het aantal grondboringen of collectoren in het geval van een goed geïsoleerde woning lager liggen.

Natuurlijk heeft een lage warmtebehoefte ook een rechtstreeks effect op het rendement. Als je werkt met een systeem van lage temperatuur zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, of met radiatoren van een lage temperatuur moet de warmtepomp minder bijwarmen dan bij andere en klassiekere installaties met radiatoren.

Er bestaan warmtepompen die warmte uit de grond halen, maar daarvoor heb je wel een tuin nodig die een of zelfs twee keer groter is dan de oppervlakte die je wil verwarmen. Belangrijk om te weten is dat een warmtepomp bijna geen onderhoud vraagt aangezien ze noch een schoorsteen, noch een opslagtank nodig heeft.

Om ervoor te zorgen dat de warmtepomp optimaal kan werken, is het erg belangrijk om ze te combineren met systemen van lage temperatuur afgifte. Erg geschikte systemen zijn muur- en/of vloerverwarming. Zij zorgen voor een gelijkmatige temperatuur in het hele huis, zonder veel tocht of luchtbeweging. Naast muur- en vloerverwarming bestaan er ook radiatoren die speciaal gemaakt zijn om te werken op lagere temperaturen.

 

Toepassingen van de warmtepomp

Warmtepomp huisJe kan je huis niet alleen verwarmen met de warmtepomp, maar in de zomer kan je je woning zelfs afkoelen door je vloerverwarming rechtstreeks te verbinden met de warmtebron. In dat geval beperkt het energieverbruik zich tot het verbruik van de circulatiepomp. Daarom spreken we van “passief koelen”. Op die manier kan je je woning zo’n 3 à 4 graden afkoelen. Bovendien kan de wZarmte die je in de zomer opslaat in de winter opnieuw gebruiken voor de verwarming.

Met behulp van de warmtepomp kan je ook het sanitaire water verwarmen, dat kan opgewarmd worden tot temperaturen van 60°C.
Een warmtepomp kan niet alleen gebruikt worden in een woonhuis, maar kan ook in kantoren geïnstalleerd worden. Bovendien kan je ze in je tuin gebruiken voor het verwarmen van een zwembad of zelfs in de glastuinbouw.

 

Het juiste vermogen

Heel erg belangrijk bij het installeren van een warmtepomp is het bepalen van het juiste vermogen ervan. Dat zorgt er immers voor dat de warmtepomp exact de hoeveelheid warmte afgeeft die je woning nodig heeft. Het is de taak van de installateur om het juiste vermogen te berekenen.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs