Zonne-paneel.net

Werking warmtepomp

Van alle energiebronnen is de warmtepomp één van de meest efficiënte oplossing om zelf energie op te wekken. Warmtepompen werken zowel in de zomer als in de winter en dit 24 uur op 24 uur. Meer info over de werking van warmtepompen vind je hier.

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Werking warmtepompEen warmtepomp haalt met behulp van een compressor warmte uit water, de grond of de lucht. Die compressor verbruikt elektriciteit. Daarna wordt de druk in de warmtepomp opgedreven en zo wordt de gewonnen warmte verder verwarmd tot een temperatuur die goed is voor het centrale verwarmingssysteem. Meestal vind je de warmtepomp terug in combinatie met muur-, vloer- of plafondverwarming.

Het is wel belangrijk te weten dat een dergelijke installatie alleen zin heeft in een erg goed geïsoleerd huis en als de prestatiecoëfficiënt (COP) drie of meer is. De prestatiecoëfficiënt is de verhouding tussen de geleverde energie, onder de vorm van de afgegeven warmte, en de gebruikte energie, wat meestal elektriciteit is. Als het COP bijvoorbeeld vier is, zal de warmtepomp per kWh elektriciteit die verbruikt wordt, ook vier kWh warmte afgeven. En hoe groter het verschil in temperatuur tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem is, hoe hoger ook het energieverbruik van de warmtepomp is. Dat zorgt er dan weer voor dat de winst ook lager wordt.

 

De verschillende werkingswijzen van de warmtepomp

Monovalente werking

Een systeem met monovalente werking verwarmt het hele huis met alleen maar de warmtepomp. Het is erg belangrijk dat de warmtepomp op de juiste manier gedimensioneerd is, want er is dus geen sprake van bijverwarming. Er moet dus voor gezorgd worden dat er altijd voldoende warmte beschikbaar is, een warmtepomp die niet gedimensioneerd is valt al snel duur uit. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat er meestal voortdurend behoefte is aan warm tapwater.

 

Mono-energetische werking

Dit soort warmtepomp verzorgt het grootste deel van de behoefte aan warmte, maar er is wel een elektrisch element aanwezig voor ondersteuning bij erg koud weer. Het warmtepompvermogen bedraagt ongeveer 80 procent van het totale warmteverlies. Het aandeel van de jaarlijkse stookactiviteit van de warmtepomp ligt tussen de 92 procent en de 98 procent. Er zijn ook minder investeringen nodig.

 

Bivalent-parallelle werking

Bij deze werking wordt de warmtepompinstallatie tijdens het verwarmen aangevuld met een extra warmtegenerator, zoals bijvoorbeeld een stookolie- of een gasketel. Hierbij wordt het verwarmingsvermogen geschat tussen de 50 procent en de 70 procent van de behoefte aan warmte in het huis. Het aandeel van de jaarlijkse stookactiviteit van de warmtepomp ligt bij de 72 à 90 procent. Dit soort systeem is het meest geschikt bij renovatiewerken aan een bestaande verwarming, in dat geval komt het immers goedkoop uit.

 

Bivalent-alternatieve werking

Hier wordt gewerkt op basis van een minimumbuitentemperatuur. De warmtepomp kan dan tot aan die bepaalde temperatuur in het huis voor volledige verwarming zorgen. Als de temperatuur buiten onder de minimumtemperatuur ligt, wordt de warmtepomp helemaal uitgeschakeld. Vanaf dat moment wordt het huis enkel nog verwarmd door een andere verwarmingsinstallatie. Deze toepassing wordt vooral gebruikt bij lucht/water warmtepompen, want die hebben een vrij laag rendement bij lage buitentemperaturen.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs