Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Huis verwarmen met zonnepanelen

Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen. In dit artikel vind je meer info en prijzen voor deze toestellen.

Snel naar: optie 1: zonnepanelen – optie 2: zonneboilercombi –  – alternatief: warmtepomp

 

Optie 1: zonnepanelen plaatsen

Groene energie kan ook opgewekt worden met behulp van zonnepanelen. Daarvoor wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die het licht rechtstreeks omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen kunnen ook elektriciteit opwekken wanneer het bewolkt is. Natuurlijk zal het rendement op zonnige dagen vanzelfsprekend hoger zijn dan op bewolkte dagen.

 

Hoe huis verwarmen met zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren elektriciteit. Als je je huis dus met zonne-energie wil verwarmen door het plaatsen van zonnepanelen, moet het dus gaan om een centrale verwarming op elektriciteit. Op die manier zorgen de panelen dus (deels) voor de stroomvoorziening van je elektrische verwarmingstoestellen. Ook elektrische verwarmingstoestellen die je als bijverwarming gebruikt (bijvoorbeeld convectoren), kunnen met behulp van zonnepanelen van stroom voorzien worden.

 

Wanneer kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn zoals reeds gezegd geschikt voor woningen die een centraal verwarmingssysteem op elektriciteit hebben. Voorbeelden hiervan zijn cv-systemen met accumulatoren of elektrische radiatoren.

Daarnaast kan de door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit natuurlijk ook gebruikt worden voor de stroomvoorziening van andere elektrische apparaten in huis (bijvoorbeeld keukenapparaten). Ook warmtepompen, ook een milieuvriendelijke manier om (het sanitair water van) de woning te verwarmen, kunnen met zonnepanelen van stroom voorzien worden. Later in dit artikel meer over verwarmen met warmtepompen.

 

Prijs

Natuurlijk hangen de prijzen van zonnepanelen af van verschillende elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal geplaatste panelen, het type panelen en hun capaciteit. Voor een gezin van 4 personen moet je voor de plaatsing van een complete installatie rekenen op een prijs van ongeveer 10.000 euro. Voor een overzicht van de kosten van zonnepaneleninstallaties voor huishoudens van verschillende groottes kan je terecht in het artikel “Prijs zonnepanelen“.

De kosten voor de installatie van zonnepanelen hangen natuurlijk ook af van de gekozen installateur. Je vraagt dan ook best offertes aan bij verschillende vakmannen om de interessantste aanbieding te ontdekken. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van zonnepanelen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

zonne-energie zonnepanelen

Optie 2 voor huis verwarmen op zonne-energie: zonneboilercombi

Een eerste optie om je huis met zonne-energie te verwarmen is de zonneboilercombi. Waar een standaard zonneboiler alleen het sanitaire water verwarmt, zorgt een zonneboilercombi daarnaast ook voor de verwarming van het water voor de centrale verwarming.

 

Hoe verloopt de verwarming met een zonneboilercombi?

Een zonneboilercombi bestaat uit een systeem van zonnecollectoren, een groot voorraadvat en een pomp. De warmte van de zon wordt opgevangen door de zonnecollectoren op het dak. Via warmtewisselaars in het voorraadvat worden het CV-water en sanitaire water op temperatuur gebracht.

In het geval dat de boiler niet voldoende warm water kan produceren, schakelt de geïntegreerde brander aan om het water na te verwarmen. Het verschil met een standaard zonneboiler zit hem dan ook in deze geïntegreerde brander.

 

Wanneer kiezen voor dit apparaat?

De zonneboilercombi is voornamelijk geschikt voor (grote) gezinnen met een hoog waterverbruik. Het toestel wordt het best gecombineerd met een centrale verwarming op lage temperatuur. Voorbeelden hiervan zijn vloerverwarming en wandverwarming. Bij CV-installaties op hoge temperaturen zou de brander anders constant moeten bijspringen om het water op voldoende hoge temperatuur te kunnen brengen. Dit zou natuurlijk niet erg efficiënt zijn.

 

Prijs zonneboilercombi

De kosten voor de plaatsing van een zonneboilercombi zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volume van het boilervat, de oppervlakte van de zonnecollectoren en het gekozen merk. Reken voor de plaatsing van een zonneboilercombi voor een gemiddeld gezin op prijzen vanaf 5.000 euro. Meer info over de prijzen van zonneboilers vind je op https://www.elektrischeboiler.be/zonneboilers/prijs-zonneboiler.

 

huis verwarmen zonneboilercombi

 

Alternatief: warmtepomp

Een alternatief voor het verwarmen van je huis met zonne-energie is de warmtepomp. Dit toestel maakt geen gebruik van de energie van de zon maar van de warmte van de omgevingslucht, het grondwater of de aarde om het huis en/of het sanitair water te verwarmen.

 

Wanneer kiezen voor een warmtepomp en welk type?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, grond-water en water-water warmtepompen. Daarnaast zijn er ook nog hybride warmtepompen, die voor warm sanitair water én woningverwarming zorgen.

Maar welke warmtepomp moet je nu kiezen? De twee goedkoopste warmtepompen voor de verwarming van de woning zijn de lucht-lucht en de lucht-water warmtepomp:

  • een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een buiten- en een binnenunit. De buitenunit trekt de buitenlucht aan en warmt deze op. Vervolgens komt de opgewarmde lucht bij de binnenunit, die de warme lucht dan verder in de woning brengt. Je kiest best voor dit type warmtepomp als je nog geen centraal verwarmingssysteem hebt of als vervanging van elektrische verwarming. Een CV-installatie op elektriciteit verbruikt namelijk redelijk veel, dus is een lucht-lucht warmtepomp een interessant alternatief. De werking van het apparaat kan overigens ook omgekeerd worden: het toestel kan met andere woorden dus ook dienst doen als airco.
  • met een lucht-water warmtepomp kan je zowel sanitair water als de woning verwarmen. Je kan bijvoorbeeld je bestaande cv-ketel vervangen door een lucht-water warmtepomp en deze dan aansluiten op de bestaande verwarmingstoestellen. Zo heb je geen ketel meer nodig die fossiele brandstoffen gebruikt.
    Je kan een lucht-water warmtepomp ook plaatsen als volledig nieuwe cv-installatie. Dan moet je natuurlijk rekening houden met bijkomende kosten voor de verwarmingstoestellen. Je combineert dit type warmtepomp best met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals wand- of vloerverwarming. Ook het verwarmen van het zwembadwater is overigens mogelijk met deze warmtepomp.

 

Warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen, alleen elektriciteit. Zoals reeds gezegd kan deze stroomvoorziening gebeuren door zonnepanelen te plaatsen.

 

Prijzen warmtepompen

Ook bij warmtepompen spelen verschillende factoren een rol bij het berekenen van de kosten. Denk bijvoorbeeld aan het type warmtepomp en het vermogen van het toestel.

Voor de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp (koeling en verwarming) in een ruimte van gemiddelde grootte kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 2.500 euro. Voor de installatie van een lucht-water warmtepomp beginnen de prijzen ongeveer bij 4.000 euro. Voor de plaatsing van grond-water en water-water warmtepompen zullen de prijzen heel wat hoger liggen omdat er graafwerken nodig zijn. Reken op startprijzen van respectievelijk 10.000 en 15.000 euro.

Voor de plaatsing van een warmtepomp doe je best een beroep op een vakman. Een specialist in warmtepompen kan je vertellen wat de beste warmtepomp is voor jouw situatie en je kan dan ook rekenen op een correcte plaatsing. Wil je een warmtepomp kopen en laten installeren door een professional? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van warmtepompen. Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

huis verwarmen met warmtepomp

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Interesse in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en gepast advies. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs