Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geïntegreerde zonnepanelen: wat is het?

Technologie staat niet stil en dat merken we ook bij de zonne-energie. Je hebt tegenwoordig een aantal interessante manieren om zonnepanelen aan te schaffen. Geïntegreerde zonnepanelen zijn zo’n nieuwe mogelijkheid. Wat is het en hoe laat je zonnepanelen in je dak integreren? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Voordelen & nadelen
Toepassingen geïntegreerde PV panelen
Geïntegreerde zonnepanelen: prijs
Plaatsing geïntegreerde zonnepanelen
Standaard of geïntegreerde panelen?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat zijn geïntegreerde zonnepanelen?

Je kan zonnepanelen in je dak integreren. BIPV zonnepanelen (building-integrated photovoltaic) vormen je dakbedekking en wekken onopvallend energie op in verschillende uitvoeringen. Meestal laat je ze verwerken in bouwmaterialen om het systeem op te laten gaan in de omgeving:

 • Tussen de dakbedekking: deze indaksystemen zijn zonnepanelen die je tussen je dakpannen, -riet of -platen kan monteren. De zonnepanelen zitten in het dak en dienen als deel van de bedekking.
 • Als dakbedekking: je kan de technologie ook in de dakpannen zelf integreren. Met deze optie maak je de zonnepanelen-installatie helemaal onzichtbaar. Hierbij zitten de zonnecellen vast in een dakpan zelf.

Wil je zonnepanelen integreren in jouw dak? Bekijk samen met een installateur welke mogelijkheden er voor jouw woning zijn en investeer in een mooie dakafwerking. Vergelijk verschillende voorstellen om de beste keuze te maken. Ontvang hier vrijblijvend advies.

geïsoleerde zonnepanelen

 

Voordelen & nadelen

Zijn deze zonnepanelen echt een meerwaarde of staat de technologie nog niet op punt? Zorg dat je goed voorbereid bent wanneer je geïntegreerde PV panelen gaat aankopen. We bekijken hier enkele plus- en minpunten van een dak met geïntegreerde zonnepanelen:

 

Voordelen geïntegreerde panelen

 • Esthetische meerwaarde: een dak met geïntegreerde zonnepanelen zorgt voor een strakke uitstraling. De panelen vallen nauwelijks op, waardoor je dak een mooi geheel vormt.
 • Duurzaam: de dakbedekking gaat een lange tijd mee en je krijgt geen zwakke plekken in je dak. De panelen zijn minder zwaar en zo zijn ze minder belastend voor het dak.
 • Betrouwbaar: de zonnepanelen zijn een stevige, lekbestendige dakbedekking die je dakpannen kunnen vervangen. Met een correcte installatie zullen de panelen rendabel werken.

 

Nadelen geïntegreerde panelen

 • Hoge aankoopprijs: nieuwe technologieën zijn uiteraard duurder dan hun voorganger. Je betaalt gemiddeld gezien de helft meer dan voor een traditionele zonnepanelen-installatie.
 • Iets lager rendement: momenteel brengen de nieuwe, geïntegreerde zonnepanelen iets minder op. De panelen warmer sneller op en kunnen zo niet optimaal renderen.

 

Toepassingen geïntegreerde PV panelen

Je kan meer en meer toepassingen vinden voor geïntegreerde zonnepanelen. In welke vormen en maten komen deze zonnepanelen voor? Dit zijn de bekendste uitvoeringen:

 

1. Zonnesysteem in dak

Je kiest hier voor zonnepanelen die tussen de dakpannen, platen of riet liggen. Deze soorten zonnepanelen liggen op dezelfde hoogte als de dakbedekking. Zo vallen ze een stuk minder op. De indak panelen zijn minder zwaar en vormen een geheel met de rest van het dak. De zonnepanelen dienen zowel als dakbedekking en als energieopwekking. Zo’n systeem kan je op bijna elk type dak laten aanleggen.

 

2. PV dakpannen

Dakpannen met zonnecellen dienen zelf als dakbedekking (voor grote delen) van je dak. De pannen hebben een ingebouwd zonnepaneel en vinden we vooral terug op schuine daken. Het is belangrijk dat de PV-dakpannen goed aansluiten bij de kleur en het lijnenspel van de originele dakbedekking. Hiervoor kan je kiezen uit verschillende toepassingen in allerlei kleuren.

 

3. Functioneel zonnedak

Als je van plan bent om je huis uit te breiden met een nieuwe aanbouw, is het slim en handig om meteen zonnepanelen te gebruiken als dak. Een zonnedak biedt een innovatieve twee-in-één oplossing. Het ziet er mooier uit en je hebt meer opties voor de installatie ervan. Zo’n functioneel dak zie je vaak bij een veranda of een carport.

 

Geïntegreerde zonnepanelen: prijs

De kosten om je zonnepanelen te integreren in je dak zijn hoger dan bij normale zonnepanelen. De prijs van een systeem met ingebouwde zonnepanelen van 350 Wp ligt rond € 4.500 voor 5 zonnepanelen. De exacte prijs hangt vooral af van het aantal panelen en je gemiddelde stroomverbruik:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (350 Wp)Gemiddelde prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 5.200
33.500 kWh10€ 8.700
65.000 kWh15€ 11.000

Benieuwd naar een concreet prijsvoorstel? Om gericht advies en prijzen te ontvangen, kan je contact opnemen met verschillende erkende installateurs. Een expert komt langs om jouw situatie in te schatten en maakt een offerte voor jou op. Vraag eenvoudig voorstellen aan via onze offertedienst.

 

zonnepanelen als dakpannen

 

Plaatsing geïntegreerde zonnepanelen

Hoe laat je zonnepanelen in je dak integreren? Je kan een geïntegreerd systeem op allerlei verschillende manier laten plaatsen. Maar een specialist monteert het systeem in het algemeen via deze stappen:

 

 1. Dak voorbereiden

  Bij een nieuwbouw moet een specialist een goede constructie maken om de zonnepanelen of zonnedakpannen te installeren. Bij een bestaand dak haalt een specialist de dakbedekking weg om ruimte te maken voor de geïntegreerde zonnepanelen. Als alle latten vast liggen, besteedt de installateur nog extra aandacht aan de dichting en de ventilatie van het dak.

 2. Panelen monteren

  Als alle voorbereidingen klaar zijn, plaatst een specialist de zonnepanelen naadloos tussen de rest van de dakbedekking. Of een expert begint met het dekken van de zonnedakpannen. Bij beide toepassingen is het belangrijk om de installatie correct aan te sluiten zodat de panelen op een efficiënte manier zonne-energie kunnen omzetten.

 3. Afwerking & installatie

  Als de moderne dakpannen of zonnepanelen daadwerkelijk geïntegreerd zijn, kan een specialist aan de afwerking beginnen. De afwatering is een belangrijke factor en ook de loodslabben brengt een expert zorgvuldig aan. In de laatste fase sluit een vakspecialist de omvormer en de bekabeling aan.

 

Standaard of geïntegreerde zonnepanelen?

Kies je voor verzonken zonnepanelen en nieuwe zonnedakpannen of zijn de traditionele panelen toch voldoende? En zijn er nog interessante alternatieven op de markt?

 

OPTIE 1: geïntegreerde zonnepanelen

De geïntegreerde zonnepanelen en zonnedakpannen zijn een veelbelovende technologie en zeker de moeite waard om in te investeren. Als je echt zonnepanelen wil als dakbedekking, dan zijn deze panelen zeker de juiste keuze voor jou. Zo krijg je een mooi afgewerkt dak met onopvallende panelen. Deze systemen zijn dus vooral een esthetische keuze. Voor extra functionele daken zoals een carport of veranda zijn de BIPV panelen het best.

 

OPTIE 2: standaard zonnepanelen

Als je budget beperkter is, kan je natuurlijk gewoon kiezen voor een traditionele installatie. Een standaard zonnepaneel heeft een hoger rendement, waardoor je minder panelen nodig hebt om de gewenste capaciteit te behalen. De terugverdientijd is daarom ook korter dan bij de nieuwe geïntegreerde panelen. De normale zonnepanelen-installaties blijven dus het meest aangeraden.

 

OPTIE 3: alternatieven

Ben je fan van de mooie look, maar twijfel je nog over het lagere rendement? Misschien zijn deze alternatieven een betere keuze voor jouw situatie:

 • Transparante zonnepanelen: deze doorzichtige zonnepanelen zijn dunne film glas-glas panelen die bestaan uit transparante zonnecellen. Je kan de recente technologie gebruiken voor veranda’s, carports, serres en andere glaswerken. Ondanks de lagere energieopbrengst zijn de panelen een mooi alternatief voor je functionele daken rond je woning.
 • Full black zonnepanelen: de zwarte zonnepanelen zijn ongetwijfeld de meest esthetische oplossing met een donkere dakbedekking. Naast de mooie uitstraling zorgt de volledig zwarte kleur voor een grotere opbrengst met direct zonlicht.

 

Welke zonnepanelen kies ik het best?

Er is voor ieder wat wils op de markt. Wil je zonnepanelen installeren enkel en alleen om je stroomverbruik te dekken? Dan kies je beter voor de standaard zonnepanelen. Als je zonnepanelen op een zichtbare plaats moet plaatsen, dan heb je liever een mooiere afwerking. Geïntegreerde zonnepanelen zijn een mooi alternatief. Samen met de transparante en zwarte panelen behouden ze een mooie uitstraling van de woning.

Vergelijk meerdere mogelijkheden! Zit je nog met twijfels of blijf je het juiste moment afwachten? Vraag nu snel en eenvoudig enkele voorstellen aan. Zo kan je tijdig alle mogelijkheden met elkaar vergelijken. Vul gratis onderstaand formulier in:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs