Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco op zonnepanelen: prijzen, FAQ, ...

Zet je de airco aan omdat het heet is binnen? Dan is dat doorgaans op het moment dat de zon volop schijnt buiten. Net daarom is een airco met zonnepanelen zo’n goede combinatie. Zo gebruik je bijna uitsluitend groene stroom om je airconditioning te laten draaien. Lekker koel en dat zonder een hogere stroomfactuur. In dit artikel lees je meer over de combinatie van een airco en zonnepanelen!

Ga snel naar:
Hoeveel zonnepanelen met een airco?
Hoe werkt een airco op zonnepanelen?
Airco en zonnepanelen: prijzen
Waarom erkende installateur kiezen?
Veelgestelde vragen [FAQ]

Ontvang nu je zonnepanelen-offertes!

 

 

Waarom een airco aansluiten op zonnepanelen?

Overweeg je om (extra) zonnepanelen te plaatsen? Goed idee, zo verlaag je maximaal je stroomfactuur. Zeker als je meerdere energievreters in huis hebt… Dankzij die zonnepanelen kan je ook met een gerust hart je airco laten draaien op warme dagen. Door deze combinatie sla je meerdere vliegen in 1 klap:

 • Minder stroomverbruik door je airco: een gemiddelde airco verbruikt al gauw 1 kWh aan stroom per uur. Gebruik je zo’n installatie zonder zonnepanelen? Dan loopt je elektriciteitsverbruik behoorlijk hoog op tijdens een hete lente en zomer. Kortom, door vooral gebruik te maken van gratis groene stroom van je zonnepanelen kan je je heel wat euro’s uitsparen.
 • Ook verwarmen met airco en zonnepanelen: bij een airco denken we eerst aan koelen, maar met de meeste split airco’s kan je ook je woning verwarmen op koudere dagen. Zo spaar je behoorlijk wat gas of mazout uit. Bovendien produceren zonnepanelen ook in de herfst en de winter nog een beetje elektriciteit. Die kan je dan gebruiken om het stroomverbruik van deze lucht warmtepomp deels te compenseren.
 • Mogelijk bij elk type airco: je kan elk type airco aansluiten op zonnepanelen. Of het nu gaat om een vaste airco met of zonder buitenunit of zelfs om een mobiele airco. Zonnepanelen zijn de ideale manier om het verbruik van al deze soorten airco’s te beperken.
 • Milieuvriendelijke combinatie: gebruik je groene stroom voor je airconditioning? Dan moet je minder grijze netstroom afnemen.  Die laatste is deels opgewekt door fossiele brandstoffen en dus nefast voor het milieu. Hoe meer groene stroom je verbruikt, hoe meer je onze planeet beschermt tegen de klimaatopwarming.

Zonnepanelen en/of airco laten plaatsen? Voor (extra) zonnepanelen brengen we je graag in contact met erkende installateurs in je buurt via onze offerteservice. Heb je al panelen op je dak en wil je een warmtepomp als airco? Ook dan kan je terecht bij onze professionele installateurs!

airco op zonnepanelen

 

Hoeveel zonnepanelen met een airco?

Een airco werkt altijd op elektriciteit. Gemiddeld bedraagt het verbruik van zo’n installatie 1 kWh per uur. Al hangt alles af van de airco-installatie in kwestie. Kies je bv. voor 4 binnenunits? Dan zal het stroomverbruik uiteraard hoger liggen. Wat betreft het aantal zonnepanelen zijn er 2 mogelijke situaties:

 

 • SITUATIE 1 = je hebt nog geen zonnepanelen: in dit geval bekijkt een installateur grondig je huidige én toekomstige stroomverbruik. Heb je bv. nog geen airco, laadpaal, …, maar wil je zulke installaties wel aanschaffen in de toekomst? Dan houdt hij daar rekening mee bij het bepalen van het meest geschikte totale vermogen voor jouw zonnepanelen-installatie. Het doel? Een vermogen in Wattpiek waarmee je vlot je totale elektriciteitsverbruik kan dekken.
 • SITUATIE 2 = je hebt wel al zonnepanelen: heb je al zonnepanelen, maar volstaan die niet meer voor je elektriciteitsverbruik (bv. door je airco)? Of wil je nog een lucht warmtepomp als airco aanschaffen? Dan is het zeker mogelijk om extra panelen bij te leggen als je daarvoor de ruimte hebt. Heb je bv. een extra stroomverbruik van zo’n 1.500 kWh per jaar? Dan heb je 4 à 5 extra panelen nodig op je dak.

Benieuwd hoeveel (extra) zonnepanelen jij nodig hebt? Een erkende installateur komt graag bij je langs om jouw situatie te analyseren en je advies op maat te geven. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Ontvang nu vrijblijvend meerdere voorstellen op maat!

 

Hoe werkt een airco op zonnepanelen?

Een airco op zonne-energie is eigenlijk erg simpel. Een installateur sluit de airco gewoon aan op je zekeringkast en je zonnepanelen-installatie doet de rest. Concreet werkt dat als volgt:

 

 1. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op

  Als er zonlicht op de panelen valt, wekken die gelijkstroom op. Die elektrische spanning ontstaat tussen de lagen silicium in de zonnecellen. Via de bekabeling loopt deze gelijkstroom dan naar de omvormer van je installatie.

 2. Omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom

  Gelijkstroom volstaat niet om je airco of andere apparaten te laten werken. Daarom zet de omvormer deze gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Op die manier kan je airco wel gebruikmaken van gratis groene stroom om je woning te koelen of te verwarmen. En de overtollige zonnestroom? Die belandt in je thuisbatterij om later te gebruiken of de omvormer stuurt die het elektriciteitsnet op.

 3. Airco werkt op de groene wisselstroom

  Zet je je airco aan als de zon schijnt? Dan werkt je koelinstallatie automatisch volledig op die gratis groene stroom. Zo moet je geen elektriciteit van het net halen en betaal je dus helemaal niks voor die aangenaam koele temperatuur in je woning. Bovendien benut je zo je zonnestroom ook optimaal en laat je geen gratis stroom verloren gaan.

 

Zonnepanelen en airco: gemiddelde prijzen

Wil je (extra) zonnepanelen aanschaffen om o.a. je airco, laadpaal en andere apparatuur te laten werken op groene energie? Dan hangen de kosten vooral af van het aantal panelen dat je nodig hebt en je totale stroomverbruik. De gemiddelde richtprijzen op een rij:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp)Gemiddelde prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 3.500
33.500 kWh10€ 5.000
65.000 kWh15€ 8.000

(Extra) zonnepanelen plaatsen? Vergelijk dan gratis meerdere prijsoffertes van erkende installateurs via onze offerteservice. Voor een lucht warmtepomp als airco mag je dan weer rekenen op een prijs van 1.500 à 3.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Als je zo’n energiezuinige vaste airco wil plaatsen, brengen we je ook graag in contact met erkende airco-installateurs!

 

zonnepanelen en airco

 

Waarom erkende installateur kiezen?

Wil je graag koelen en verwarmen met een airco en zonnepanelen? Dan heb je eerst een zonnepanelen-installatie op maat nodig. Daarvoor kan je terecht bij een groene energie-installateur actief in je buurt. Dankzij zijn expertise ben je zeker van…

 

 • Advies op maat: wil je zeker zijn dat je zonnepanelen je huidige en toekomstige stroomverbruik dekken? Bespreek je stroomverbruik dan zeker met een erkende installateur. Op basis daarvan geeft zo’n expert je advies voor een installatie met voldoende vermogen voor je airco en je andere elektrische apparaten.
 • Correcte plaatsing: een installateur werkt een nauwkeurig legplan voor je panelen uit, op basis van een voorafgaande schaduwanalyse. Daarna plaatst hij je zonnepanelen snel en verbindt ze met de omvormer. Een laatste stap is het aansluiten van je omvormer op een aparte groep in je zekeringkast. Daarna geniet je optimaal van groene stroom in je woning.
 • Kwalitatieve panelen, omvormer, …: erkende zonnepanelenbedrijven werken enkel met panelen van hoogwaardige merken. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en een lange levensduur. Ook voor de omvormer, bekabeling, montageframe, … mag je rekenen op topkwaliteit.
 • Aanspreekpunt na de plaatsing: heb je nog vragen over de app om je opbrengst aan groene stroom te monitoren? Wil je achteraf nog zonnepanelen extra plaatsen? Is er sprake van een beschadigde kabel? In al die gevallen is jouw installateur hét aanspreekpunt van dienst. Om welke vraag het ook gaat, je bent snel uit de nood geholpen.
 • Financiële voordelen: zowel in Nederland als België zijn er meerdere financiële voordelen als je zonnepanelen laat plaatsen. Lees er meer over in ons subsidie-artikel.

Wil je meerdere installateurs vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig. Het volstaat om het offerteformulier van Solvari in te vullen. Start nu met vergelijken!

 

FAQ over een airco met zonnepanelen

Nog extra vragen over deze winnende combinatie? Dan vind je het antwoord misschien wel hieronder in onze FAQ:

   • Kan ik een airco rechtstreeks op zonnepanelen aansluiten?
   Dat doe je beter niet. Zonnepanelen leveren geen constant vermogen omdat ze afhangen van de zon. Ga je dus voor een airco op een zonnepaneel? Dan loop je het risico dat je installatie op bewolktere dagen niet werkt zoals het hoort. Op zulke momenten heb je ook nog aanvullende netstroom nodig.


  • Zijn een airco en zonnepanelen op 1 groep mogelijk?
   Een zonnepanelen-installatie sluit een installateur sowieso aan op een aparte groep in je zekeringkast. Of je airco ook nog op die groep kan, hangt af van het vermogen. Bij een airco met een groter vermogen (vanaf 5 kW) zal een expert ook voor een aparte groep kiezen. Het vermogen van beide installaties bepaalt dus of ze op dezelfde groep kunnen of niet.


  • Bestaan er installateurs voor zonnepanelen én een airco?
   De meeste zonnepanelen-installateurs plaatsen bijna uitsluitend zonnepanelen en ook thuisbatterijen. Sommige bedrijven bieden ook laadpalen voor elektrische auto’s aan. Maar airco’s zitten doorgaans niet in hun aanbod. Daarvoor moet je in de meeste gevallen dus een andere vakspecialist inschakelen.


  • Is een airco zonder zonnepanelen een optie?

   Dat kan, maar hou dan wel rekening met een behoorlijke stijging van je stroomfactuur. Zeker als je je airco tijdens de lente en de zomer regelmatig gebruikt. Wil je zo’n onaangename verrassing vermijden? Dan is het verstandig om met zonnepanelen dat hogere stroomverbruik op te vangen.

   Van plan om (extra) zonnepanelen te plaatsen? Dan brengen we je vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs