Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bifacial zonnepanelen: werking, prijs, ...

Dankzij de technologische evoluties op vlak van zonnepanelen komen er nog altijd nieuwe producten op de markt. Heb jij al gehoord van de zogenaamde bifacial zonnepanelen? Met zulke panelen is het mogelijk om stroom op te wekken aan beide zijden. Hoeveel kosten zulke zonnepanelen en vormen ze ook echt een meerwaarde? Dat lees je hier!

Ga snel naar:
Voordelen & nadelen
Dubbelzijdige zonnepanelen: prijs
Hoe werken bifacial zonnepanelen?
Plaatsing bifacial zonnepanelen
Traditionele of bifacial installatie?
Ontvang vrijblijvend jouw offertes

 

 

 

Wat zijn bifacial zonnepanelen?

Dubbelzijdige zonnepanelen of bifacial zonnepanelen zijn een relatief nieuwe technologie. Deze zonnepanelen kunnen aan beide zijden energie produceren. Door de zonnecellen aan de voor- en achterkant profiteren ze van dubbel zoveel zonlicht. In theorie zou deze installatie ook 2 keer zoveel kunnen opbrengen.

Wil je meer weten over dubbelzijdige zonnepanelen? Vraag meer informatie aan een expert via onze gratis offertedienst. Zo weet je meteen welke zonnepanelen-installatie het meest geschikt is voor jouw situatie. Ontvang gratis advies op maat.

bifacial zonnepanelen

 

Voor- en nadelen van dubbelzijdige zonnepanelen

De nieuwe dubbelzijdige zonnepanelen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele, eenzijdige zonnepanelen. Maar zijn deze pluspunten genoeg of wegen de nadelen toch door? We zetten het kort op een rij:

 

Bifacial zonnepanelen voordelen

 • Betere opbrengst: doordat de panelen stroom opwekken langs beide zijden zijn ze efficiënter en leveren ze meer energie op. De opbrengst zal niet verdubbelen, maar je geniet in de meeste gevallen van 30% meer energie.
 • Overal plaatsbaar: dit type zonnepanelen kan je overal installeren. Een schuin dak, een plat dak, verticaal in een weide of zelfs op het water. Deze zonnepanelen kan je op allerlei manieren plaatsen omdat ze eigenlijk 360 graden zonlicht kunnen opnemen.
 • Vele mogelijkheden: deze panelen lijken veelbelovend voor zowel particulieren als voor industriële toepassingen. Ze zijn geschikt voor locaties en projecten waar traditionele zonnepanelen misschien niet zo efficiënt zouden zijn.

 

Bifacial zonnepanelen nadelen

 • Nieuwe technologie: nieuwigheden brengen altijd moeilijkheden met zich mee. Nog niet veel installateurs hebben ervaring met deze technologie en het is in vele gevallen nog niet voordelig genoeg om te kiezen voor een dubbelzijdig zonnepaneel.
 • Duurder: dat bifacial zonnepanelen nog niet voordelig zijn, komt ook door de hoge aankoopprijs. Als je deze investering snel wil terugverdienen, moet je al zeker zijn van een hoge energieopbrengst op jouw locatie. En dat staat voor de meeste locaties nog niet op punt. Denk maar aan een schuin dak.
 • Externe factoren: de zonnepanelen zijn vooral afhankelijk van hun omgeving. De kleur en ondergrond bepalen hoe sterk het zonlicht terugkaatst op de tweede zijde. Hoe beter je de omgeving maakt (bijvoorbeeld de ondergrond wit schilderen), hoe groter de opbrengst zal zijn.

 

Dubbelzijdige zonnepanelen: prijs

De prijs van bifacial zonnepanelen kan variëren afhankelijk van de fabrikant, het vermogen van het paneel en het type installatie. Over het algemeen zijn dubbelzijdige panelen duurder dan traditionele, maar de hogere energieopbrengst kan op lange termijn de investering waard zijn.

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp)Gemiddelde prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh5€ 4.000
33.500 kWh8€ 7.000
65.000 kWh11€ 9.500

Wil je de exacte prijs voor jouw installatie? Vraag dan offertes aan bij verschillende erkende installateurs. Zo kan je makkelijk prijsvoorstellen en adviezen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

dubbelzijdige zonnepanelen

 

Werking van bifaciale zonnepanelen

Bifacial zonnepanelen werken op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen. Het verschil is dat het proces van stroomproductie zowel aan de voor- als achterkant van het paneel plaatsvindt:

 

 1. Bifacial zonnepanelen plaatsen

  Hoe je de zonnepanelen laat installeren, heeft een groot effect op de werking. Een verticale installatie zal ’s ochtends langs de ene kant energie opwekken en in de avond via de achterkant. Laat je de zonnepanelen in een hoek van 45 graden plaatsen? Dan werkt de achterkant enkel door gereflecteerd licht.

 2. Panelen wekken stroom op

  Bifacial zonnepanelen maken gebruik van een dubbelzijdige celstructuur die zowel aan de voor- als achterzijde licht kan opvangen. Dit stelt de panelen in staat om niet alleen direct zonlicht te absorberen, maar ook gereflecteerd licht van de grond of andere oppervlakken.

 3. Van gelijkstroom naar wisselstroom

  Net zoals bij traditionele zonnepanelen zal de opgewekte energie via een omvormer naar wisselstroom worden omgezet. Het is daarbij belangrijk dat het vermogen van de omvormer afgestemd is op het vermogen van je bifacial panelen.

 4. Zonnestroom gebruiken

  Met de extra opbrengst door de twee zijden zal je jouw verbruik op een digitale meter goed moeten opvolgen. Je ziet op 2 tellers hoeveel elektriciteit je op het net zet en hoeveel je afneemt van het net. Je netkosten zijn berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

 

Plaatsing bifacial zonnepanelen

Bifacial zonnepanelen bieden meer flexibiliteit bij de installatie, omdat ze minder afhankelijk zijn van de oriëntatie van het paneel ten opzichte van de zon. Een ervaren installateur houdt rekening met de volgende zaken om dubbelzijdige panelen te installeren:

 • Reflecterende ondergrond: de ondergrond heeft een rechtstreeks effect op de opgewekte energie. Het is aangeraden om een witte dakcoating aan te brengen om meer gereflecteerd zonlicht op te nemen. Sneeuw kan zelfs zorgen voor 90% meer opbrengst tegenover traditionele zonnepanelen.
 • Perfecte montage: een installateur moet de zonnepanelen plaatsen op een locatie met minimale schaduw en maximale blootstelling aan zonlicht aan beide zijden. Een speciaal montagesysteem is nodig om de panelen in de juiste hoek te positioneren.
 • Onderhoud: als je de zonnepanelen in een groene omgeving installeert, zal je de zonnepanelen goed moeten onderhouden. Als je je zonnepanelen regelmatig laat reinigen, kan je het rendement van de bifacial zonnepanelen verbeteren met zeker 10%.
 • Plat dak of op water: voor een optimale energieopbrengst is het ideaal om deze zonnepanelen op een platte ondergrond te plaatsen. Ook een installatie op water is sterk aangeraden. De drijvende zonnepanelen krijgen dan meer gereflecteerd licht.

 

Traditionele of bifacial installatie?

Bij het overwegen van een traditionele of bifacial zonnepanelen-installatie moet je verschillende factoren afwegen. De locatie, beschikbare ruimte, de lichtomstandigheden en vooral het budget spelen een rol.  Dubbelzijdige zonnepanelen bieden een veelbelovende benadering om energie op te wekken. Door de snelle evolutie en mooie voordelen kunnen bifacial zonnepanelen een waardevolle toevoeging zijn aan duurzame energieoplossingen op de lange termijn.

 

Zijn bifacial zonnepanelen momenteel al de beste keuze?

Momenteel lijken deze nieuwe zonnepanelen niet voordelig in de meeste situaties. Zeker niet voor schuine daken met een slechte reflectie. Hoewel deze nadelen groot zijn, is de technologie wel veelbelovend. Zeker als je een perfecte ligging hebt voor dit soort zonnepanelen.

Wil je gericht advies voor jouw situatie? Een expert kan je adviseren over de beste zonnepanelen-installatie en hij berekent ook de prijs, terugverdientijd, … voor jouw panelen. Een installateur informeert je ook over mogelijke premies en andere financiële voordelen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend meerdere offertes:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs