Zonne-paneel.net

Warmtepomp zwembad

Een warmtepomp is een elektrisch verwarmingstoestel dat handig is voor tal van toepassingen. Een ervan is het verwarmen van het water van een zwembad. Dat kan door een elektrische verwarmer aan te sluiten op de waterpomp. Dat is gewoon een soort elektrische weerstand die warm wordt als er stroom doorgaat. Op die manier kan het water van het zwembad rechtstreeks opgewarmd worden.

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

Een warmtepomp gebruiken om je zwembad te verwarmen is milieuvriendelijk, en bovendien economisch erg voordelig. Het gebruiken van gas voor de verwarming van het water heeft enkele nadelen, waarvan de twee grootste de prijs en ook de vervuiling van het milieu zijn. Maar een warmtepomp maakt gebruik van warmtebronnen die voor andere dingen niet gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de buitenlucht, grondwater, oppervlaktewater of afvalwater.

 

Werking zwembad warmtepomp

Warmtepomp zwembad

De warmtepomp werkt in principe net als een koelkast, maar dan omgekeerd. In het vriesvakje van de koelkast zit een verdamper. Daarin circuleert een ijskoud koelmiddel. Dat maakt dat het koud wordt in de koelkast. De voedingswaren die erin zitten geven hun warmte gratis af aan de verdamper in het vriesvakje. Warmte stroomt immers altijd van een hoog niveau naar een laag niveau. Een voorbeeld is een flesje met lauw bier dat je in de winter zou buitenzetten, op dat moment wordt het koud en daar hoef je helemaal niets voor te doen. De warmte die de voedingswaren in de koelkast afgeven, verlaten de koelkast via een condensor, dat is een zwart metalen rooster, aan de achterkant van je koelkast.

Op precies dezelfde manier haalt een warmtepomp warmte gratis en voor niets uit de lucht. In de aarde, de lucht en het water zit immers dankzij de warmte van de zon op om het even welk tijdstip van de dag en in om het even welk seizoen (dus zelfs in de winter) massa’s veel warmte opgeslagen. Die warmte wordt dan door middel van een warmtepomp gebruikt om warmte uit bijvoorbeeld de lucht te halen en daarmee het zwembad te verwarmen door. Dat doet het toestel bovendien met behulp van een minimale aandrijving door een andere energiebron. Voor elke kilowatt die een warmtepomp nodig heeft om te kunnen werken, geeft ze vier tot vijf kilwatt warmte af aan het water van het zwembad. Erg milieuvriendelijk dus, want een warmtepomp haalt maar liefst 80% van de warmte uit de lucht, waar ze de overige 20% uit elektrische energie haalt. Op die manier bespaar je dus ook geld op de energiekosten. Een verwarmer die op het elektriciteitsnet aangesloten is, gebruikt ongeveer vier tot vijf keer meer stroom dan een waterpomp. Bovendien kan een warmtepomp ook uit koelere lucht warmte onttrekken, wat maakt dat het zwembad ook op een minder zonnige dag verwarmd kan worden.
De kosten die je in een warmtepomp stopt, verdien je na amper een paar jaar al terug doordat je geld bespaart door energie uit andere energiebronnen te sparen.

 

Installatie van een zwembad warmtepomp

Installatie warmtepomp zwembadenEen warmtepomp om je zwembad te verwarmen kan je het best laten installeren door een gekwalificeerd bedrijf. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van het systeem dat je gebruikt, want sommige warmtepompen zijn vrij eenvoudige apparaten en daardoor ook geschikt om zelf te plaatsen. Belangrijk is dat het systeem op een vrij stevige ondergrond staat, zoals bijvoorbeeld een betonnen sokkel. Bovendien mogen er binnen de 50 centimeter van de ventilator van het apparaat geen voorwerpen staan.

De ideale plaats van je warmtepomp is wel afhankelijk van het type warmtepomp. Als je toestel de buitenlucht gebruikt als bron van energie, is het ideaal dat ze buiten geïnstalleerd wordt, of toch in een goed geventileerde ruimte, want alleen dan kan er verse lucht aangezogen worden. De warmtepomp stuwt immers koude lucht uit en die lucht moet op zijn beurt geëvacueerd kunnen worden. Daarom mag ze nooit in een volledig afgesloten lokaal geïnstalleerd worden. Als je de waterpomp wel in een afgesloten lokaal installeert, zal de ruimte heel snel afkoelen en bij een lage temperatuur werkt de warmtepomp niet meer optimaal. De opbrengst van warmte vermindert dan of valt zelfs helemaal weg. De warmtepomp mag ook niet te ver van het te verwarmen zwembad geïnstalleerd worden. Als dat wel gebeurt, treedt er te veel warmteverlies op in de leidingen als het water onderweg is van de pomp naar het zwembad. Een juiste plaatsing is met andere woorden van erg groot belang om een maximaal rendement uit je warmtepomp te kunnen halen. Het is vanzelfsprekend dat bovenop alle bovengenoemde maatregelen een zonnige plek het hoogste rendement oplevert. In principe heb je aan een warmtepomp alleen genoeg voor de verwarming van je zwembad, maar belangrijk is dat je het verwarmingssysteem combineert met het juiste afdekmateriaal. Een goede isolatie van het zwembad zorgt ervoor dat er verder niet te veel warmte verloren gaat.

Naast de installatie van de warmtepomp, gebeurt ook het onderhoud en de eventuele reparatie van het systeem te gebeuren door een gekwalificeerd bedrijf.
Een warmtepomp als verwarmingssysteem voor je zwembad haalt een optimaal rendement bij een temperatuur van minstens 10 graden Celsius. Bij temperaturen lager dan 10 graden Celsius, is een warmtepomp voor je zwembad niet echt rendabel. Er zijn echter bedrijven die warmtepompen verkopen die al een rendement hebben vanaf -15 graden Celsius. Toch is het rendement groter naargelang het buiten warmer wordt.

 

Kosten van een warmtepomp voor zwembadverwarming

De aankoopprijs van een degelijke warmtepomp is vrij hoog. Daar tegenover staat dan wel dat de verbruikskosten heel laag liggen. Als je de warmtepomp bovendien goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt, gaat de pomp erg lang mee. Op lange termijn is het dan ook zeker een verantwoorde investering. Meer informatie het werkingsprincipe en prijzen vind je op zwembadkopen.be

 

Voordelen van zwembadverwarming met een warmtepomp

Een warmtepomp als verwarmingssysteem biedt heel wat voordelen. Je kan je zwembad bijvoorbeeld al opwarmen van het moment dat de temperatuur buiten zo’n 10 graden Celsius bedraagt. Het systeem is bovendien uitermate geschikt voor de grotere zwembaden. Een warmtepomp werkt zo goed als geruisloos en daardoor veroorzaken ze weinig tot geen geluidshinder. Het belangrijkste voordeel is misschien wel de milieuvriendelijkheid van een warmtepomp. De investering in een warmtepomp voor de verwarming van je zwembad is een duurzame en energiebesparende manier om het te verwarmen.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs