Zonne-paneel.net

Wasdroger met een warmtepomp

Een droogtrommel of wasdroger wordt –zoals de meeste mensen wel weten- gebruikt om lakens, kleding, beddengoed en handdoeken die nog wat nat uit de wasmachine komen automatisch te drogen. Het basisprincipe is dat de droogtrommel de kleding ronddraait terwijl er lucht doorheen geblazen wordt. Gezien het energieverslindend karakter van deze toestellen kan je ze nu ook kopen met een warmtepomp.

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

Zoals bij alle andere elektrische apparaten, is er ook bij het kopen van een wasdroger een enorme keuze. Niet alleen tussen de verschillende merken bestaat een verschil, maar er zijn ook verschillende soorten wasdrogers. Als je nog niet zo lang geleden besloot om een droogtrommel aan te schaffen, stond je voor een vrij beperkte keuze. Je kon kiezen voor een luchtdroger, of voor een condensdroger. Om een keuze te maken tussen die twee drogers, waren een paar criteria die je kon hanteren. Allereerst was er de vraag of je woning al dan niet over een mogelijkheid beschikt om de afgewerkte drooglucht af te voeren naar buiten. Ten tweede is het zo dat een luchtdroger normaalgezien het snelst droogt en bovendien de voordeligste wasdroger van de twee is. Een condensdroger kan je dan weer zowat overal plaatsen.

Op dat moment waren de kosten voor het elektriciteitsgebruik nog geen al te doorslaggevende factor, en weinig mensen stonden er dan ook bij stil dat een wasdroger een erg grote, zo niet de grootste elektriciteitsverbruiker in je huis kan zijn. Nu de energieprijzen hoe langer hoe meer de lucht in gaan, gaan hoe langer hoe meer mensen gaan stilstaan bij het verbruiken van al die energie. Naast de kosten van al die energie, is er natuurlijk ook nog het milieuaspect, want al dat verbruiken van energie doet onze planeet niet echt goed.
Sinds kort is er dan ook een extra keuze bijgekomen. Vandaag de dag sta je in de winkel met drie soorten wasdrogers voor je neus: naast een luchtafvoerdroger en een condensdroger is er ook nog de wasdroger met een warmtepomp.

 

Drie soorten wasdrogers

De luchtdroger of afvoerdroger
De luchtdroger of afvoerdroger is de eenvoudigste van de drie wasdrogers. Het principe van dat soort droger is dat de vochtige lucht die uit de was komt naar buiten afgevoerd wordt via een slang of een buis. Natuurlijk moet die vochtige lucht dan ook nog ergens naartoe, dus een voorwaarde voor een afvoerdroger is dat de mogelijkheid er moet zijn om die afvoerslang of –buis door een rooster in een muur, een open raam of een deur naar buiten te leiden. Dit soort wasdrogers verbruikt in principe minder energie dan een condensdroger en hun droogprogramma’s duren gemiddeld ook minder lang. Het verschil tussen de twee wordt wel steeds kleiner.

De condensdroger
De condensdroger is waarschijnlijk de meest bekende en meest populaire. Het verschil met een afvoerdroger is dat een condensdroger de vochtige lucht niet afvoert, maar het vocht uit de lucht haalt en dat laat neerslaan in een reservoir. De vochtige lucht wordt dus opgevangen in een bak die zich meestal binnenin de machine bevindt. Daarnaast zijn er hoe langer hoe meer condensdrogers die aangesloten kunnen worden op een afvoer. Op die manier is het niet nodig dat het reservoir na elke wasbeurt leeggemaakt wordt. Doordat dit soort droger geen afvoer naar buiten nodig heeft, heeft hij natuurlijk als voordeel dat hij overal geplaatst kan worden.

De wasdroger met warmtepomp
Een wasdroger met een warmtepomp is eigenlijk een condensdroger, maar zou in principe zuiniger moeten zijn. Een condensdroger verhit de lucht namelijk met behulp van een elektrisch verwarmingselement en blaast daarna de vochtige lucht uit de trommel naar boven. Bij een warmtepompdroger gaat het er anders aan toe, die werkt volgens het principe van een airconditioning en een koelkast, namelijk met een compressor (een pomp) en een koelmiddel. Het koelmiddel wordt in de compressor omgezet van gasvorm naar vloeibare vorm. Bij dat proces komt er warmte vrij, en daarmee wordt dan de luchtstroom die naar de trommel gaat verhit. De hete lucht die op die manier gecreëerd wordt, wordt door de dan nog vochtige was geblazen. De vochtige lucht die daarna uit de droogtrommel komt, wordt op zijn beurt langs het koelmiddel geleid, het vocht condenseert en wordt dan opgevangen in een reservoir. De droge lucht kan dan weer naar de compressor gevoerd worden en daar kan de cyclus opnieuw beginnen: de droge lucht wordt weer verhit door de pomp, en zo verder. Een warmtepompdroger verbruikt dus vooral veel minder energie dan een gewone condensdroger doordat hij de warme lucht hergebruikt.

 

Het energieverbruik

Vandaag de dag moet bij de levering van elektrische apparaten een energielabel toegevoegd zijn. Dat label verschaft aan de consument informatie over de energie-efficiëntie, de prestaties en de milieuvriendelijkheid van het apparaat. De Europese Unie verplicht het gebruik van een Energielabel. Dat betekent dat een winkelier verplicht is om dat label op de apparaten te tonen waarvoor er een Energielabel bestaat. Zo kan de consument in de winkel meteen zien of het product dat hij zich wil aanschaffen energiezuinig of –onzuinig is. De gegevens die op het Energielabel staan, zijn wettelijk vastgelegd. Om de resultaten van de verschillende apparaten met elkaar te kunnen vergelijken, vinden de metingen ook altijd plaats onder standaard omstandigheden. Het energieverbruik wordt in het Energielabel uitgedrukt in letters. Het Energielabel A is zeer zuinig, G is zeer onzuinig.
Afvoer- en condensdrogers zijn nooit energie-efficiënter dan Energielabel C, terwijl wasdrogers met een warmtepomp Energielabel A hebben. Die laatste soort is wel duurder, maar dat is ook terecht aangezien er veel meer techniek is ingebouwd. Bovendien zijn wasdrogers met warmtepompen op lange termijn voordeliger, want ze verbruiken veel minder energie.

Dat is makkelijk te illustreren met een simpel en stom voorbeeld. Stel je voor dat je een ei kookt en daarbij aardgas gebruikt. Alle warmte die verbruikt wordt, komt natuurlijk niet in je gekookte ei terecht. In tegendeel, de meeste warmte lekt weg en verwarmt op die manier eigenlijk uw keuken, terwijl u daar normaalgezien al een verwarmingstoestel zal hebben. Zo verlies je door het koken van een simpel ei dus vrij veel energie.

Een warmtepomp zorgt voor veel minder energieverlies, want de energie die de warmtepompdroger verbruikt, haalt hij uit de ruimte waar hij geïnstalleerd is. Als je de verwarming uitzet, krijg je de toegevoegde energie (bijna) gratis en voor niets. Op die manier lopen besparingen op tot meer dan 45%. Het rendement is bij lagere omgevingstemperaturen wel minder, en bij een temperatuur onder de 4°C is er geen voordeel meer.
Drogers die op gas werken zijn ongeveer even zuinig als warmtepompdrogers, maar hebben geen Energielabel aangezien dat enkel voorkomt op elektrische apparaten.

 

De energiekosten

Om een idee te hebben van de energiekosten, staat hier onder een tabel waarin de energiekosten per jaar en de energiekosten per droogbeurt van de verschillende soorten wasdrogers met elkaar vergeleken worden

Soort wasdrogerEnergiekosten per jaarEnergiekosten per droogbeurt
Luchtdroger of afvoerdroger€ 121€ 0,63
Condensdroger€ 131€ 0,68
Wasdroger met warmtepomp€ 62€ 0,32

De tarieven voor stroom zijn natuurlijk variabel en bovendien afhankelijk van uw keuze. Zo zijn er tarieven voor zowel variabele als vaste prijzen en kan stroom ook verbruikt worden aan het hoge dagtarief en/of aan het lage nachttarief.

 

 

Voordelen & nadelen warmtepomp wasmachine

Zoals al een paar keer vermeld, is het belangrijkste voordeel van een wasdroger met warmtepomp wel dat hij energiezuinig is. De warme lucht waarmee het wasgoed gedroogd wordt ontstaat doordat de lucht samengeperst wordt met behulp van een pomp. Dat vergt immers vijftig procent minder verbruik dan een condensdroger. Een warmtepompdroger is duurder dus betaal je eerst meer, maar dankzij de energiezuinigheid verdien je dat meerbedrag al na ongeveer zeven jaar terug, aangezien de energiekosten lager zijn.

Omdat een warmtepompdroger ook geen afvoerbuis of –slang gebruikt, kan hij –net als een condensdroger trouwens- in om het even welke ruimte geplaatst worden, zonder dat daarbij rekening gehouden moet worden met een raam of een deurgat, of zonder dat er een gat in een wand gemaakt moet worden.

Een nadeel is dat een wasdroger met warmtepomp langzamer droogt dan andere wasdrogers, aangezien hij met lagere temperaturen werkt. Een pluspunt dat daaruit voortvloeit is dan weer wel dat al het wasgoed samen in de droger gestopt mag worden: hittegevoelig textiel kan immers samen met al het andere textiel in de droger.
Nog een voordeel is dat het water dat afgescheiden wordt door de warmtepompdroger vrij is van kalk en de meeste andere verontreinigingen. Daardoor is het uitermate geschikt om bijvoorbeeld in een stoomstrijkijzer of een ander stoomsysteem te gebruiken.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs