Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad verwarmen met zonnepanelen

Je zwembad verwarmen met zonne-energie is erg milieuvriendelijk. De zonne-energie wordt dan door middel van zonnecollectoren omgezet in warmte, en er zijn zelfs nog andere ecologische alternatieven voor zwembadverwarming. In dit artikel ontdek je verschillende milieuvriendelijke mogelijkheden voor het verwarmen van het zwembadwater en hun prijzen.

Snel naar: mogelijkhedenwelke ecologische zwembadverwarming kiezen?tips voor hoog rendement

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Voor het verwarmen van het zwembad met zonne-energie kan je kiezen voor zonnecollectoren in de vorm van matten of koepels. Daarnaast is zwembadverwarming met een warmtepomp (meestal een lucht-water warmtepomp) ook een milieuvriendelijke mogelijkheid. Onderstaande tabel toont alvast enkele richtprijzen voor de verschillende opties.

Type zwembadverwarmingPrijs (excl. montage)*
Zonnecollectoren: matten+/- 50 euro per m2
Zonnecollectoren: koepels+/- 40 euro per m2
Warmtepomp voor zwembad+/- 2500 euro

*De genoemde prijzen zijn richtprijzen voor een inbouwzwembad van 7 x 4 x 2 meter. De prijzen kunnen variëren volgens het volume.

 

1) Zonnecollectoren matten

Zonnecollectoren in EPDM-matten zijn een eerste mogelijkheid om je zwembad te verwarmen met zonne-energie. Bij dit systeem van zwembadverwarming pompt de pomp van het zwembad het water door leidingen in de matten, waar het door de zon verwarmd wordt. Het opgewarmde water stroomt vervolgens via een opslagvat terug naar het zwembad.

Deze matten worden doorgaans op het dak van de woning geplaatst. De benodigde oppervlakte aan matten is 75 à 100% van de oppervlakte van het zwembad.

Prijs: ongeveer 50 euro/m2 bij een inbouwzwembad met afmetingen van 7 x 4 meter (= 1.400 euro, excl. plaatsingskosten). Hierbij werd gerekend met een oppervlakte van de matten die even groot is als de oppervlakte van het zwembad (28 m2).

 

2) Zonnecollectoren koepels

Je kan ook kiezen voor zonnecollectoren in de vorm van koepels, die aan elkaar kunnen gekoppeld worden in het geval van zwembaden met grote volumes. De leiding waardoor het water stroomt, ligt dan opgerold in de doorzichtige koepel.

Het voordeel van dit systeem is dat het minder ruimte inneemt dan de EPDM-matten. Je kan de koepels bijvoorbeeld vlak naast het zwembad plaatsen. Met één koepel kan je tot wel 5.000 liter water verwarmen.

Prijs: ongeveer 100 euro per koepel. Voor een inbouwzwembad van 7 meter lang, 4 meter breed en 2 meter diep (56.000 liter) zijn ongeveer 12 koepels nodig. 1.200 euro of iets minder dan 43 euro per m2 voor dit type zwembad dus (excl. plaatsingskosten).

 

Wil je een systeem wil dat aan het warmwatercircuit in huis kan gekoppeld worden, kies dan voor een systeem met vacuümbuis collectoren of vlakkeplaat collectoren. Dan kun je ook in de koudere periodes de warmte van het zonlicht benutten. Je kunt de collectoren dan koppelen aan een zonneboiler. Het gaat hier dus om een systeem dat in eerste instantie bedoeld is voor het verwarmen van het water voor de CV-ketel. Het verwarmen van het zwembadwater is dan slechts een secundaire taak.

 

zwembadverwarming koepel

 

3) Alternatief voor zwembad verwarmen met zonne-energie: warmtepomp

Als je niet voor zonne-energie wil kiezen om je zwembad te verwarmen, dan is een warmtepomp een milieuvriendelijk alternatief. Meestal zal men kiezen voor een warmtepomp van het lucht-water type: het apparaat zet de koude buitenlucht dan om in verwarmd water. Je moet wel rekening houden met de elektriciteitskosten van het systeem.

De warmtepomp wordt in de buitenlucht geplaatst. Het toestel maakt wel wat geluid. Daarom wordt ze bijvoorbeeld vaak achter het tuinhuis weggestopt. De prijs is onder meer afhankelijk van het te verwarmen volume (dit bepaalt het vermogen van het toestel) en het gekozen merk. Meer info over het aansluiten van een warmtepomp op een zwembad vind je op de website zwembadkopen.be.

Prijs: voor het voorbeeldzwembad (inbouw, 7 x 4 x 2 meter) ongeveer 2500 euro (excl. plaatsingskosten).

Graag een prijs op maat van jouw zwembad? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van warmtepompen.
Klik hier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.

 

warmtepomp voor zwembadverwarming

 

Welk systeem voor zwembadverwarming kiezen?

De besproken systemen voor milieuvriendelijke zwembadverwarming hebben hun voor- en nadelen. Zo werken zonnecollectoren alleen goed bij zonnig weer. Als het bewolkt of donker is, zal het zwembad dus nauwelijks verwarmd worden. Warmtepompen zijn veel minder afhankelijk van de weersomstandigheden en kunnen het zwembad dan ook zo goed als altijd blijven verwarmen.

Warmtepompen hebben echter een iets hogere investeringskost en je moet ook rekening houden met de elektriciteitskosten. Je kan eventueel de warmtepomp aansluiten op zonnepanelen zodat er op een groene manier kan voorzien worden in hun elektriciteitsbehoefte. Een vakman kan je verder informeren over het meest geschikte type warmtepomp en het benodigde vermogen voor de verwarming van jouw zwembad.

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een warmtepomp waarmee je je zwembad kan verwarmen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van warmtepompen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

Tip: afdekzeil plaatsen om snelle afkoeling te vermijden

De genoemde systemen zijn handig om het water van je zwembad op een ecologische manier te verwarmen. Het is echter belangrijk om het water zo lang mogelijk warm te houden zodat je minder vaak gebruik moet maken van het verwarmingssysteem. Daarom is het aangeraden om het zwembad af te dekken met een zeil als je het niet gebruikt. Dit zal de afkoeling van het zwembadwater sterk afremmen.

 

Hoe het beste rendement halen?

Het rendement is natuurlijk een belangrijk criterium bij het kiezen van een zwembadverwarming. De ligging en de grootte van het zwembad en het aantal zonne-uren dat het krijgt zijn hierbij de eerste aandachtspunten. Zoals reeds vermeld investeer je best ook in een afdekzeil om het water zo lang mogelijk op temperatuur te houden.

Bij zonnecollectoren zijn de oriëntatie en de hellingshoek erg belangrijk. Ook de grootte van het collectoroppervlak speelt uiteraard een rol.

 

Offertes voor zwembadverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs